SafeJournalist: Napadi na novinarku Danasa da budu što pre procesuirani

Mreža SafeJournalists je zatražila da svi slučajevi napada na novinarku lista Danas Snežanu Čongradin u najbržem mogućem roku budu precesuirani, saopštilo je danas NUNS.
SafeJournalist: Napadi na novinarku Danasa da budu što pre procesuirani
Foto: 021.rs
Čongradin  je napadnuta u četvrtak uveče u centru Beograda dok je snimala protest povodom ukljanjanja grafita "Ratko Mladić srpski heroj".
Na video snimku koje je NUNS dobilo od koleginice vidi se da ju je napadač udario po ruci i izbio joj telefon dok je uživo prenosila protest za sajt lista "Danas".
Podseća se da je policija uhapsila napadača nakon što se incident dogodio.
 
Čongradin je za Safejournalists mrežu izjavila da sumnja da je napadač na nju pripadnik ili simpatizer ekstremne grupe "Levijatan".
 
Navela je da je nakon napada dobila niz poruka podrške u kojima se između ostalog navodi i ta informacija, potkrepljena fotografijama te osobe sa vođom grupe Levijatan Pavlom Bihalijem. Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izjavio je da je ovo "drugi grubi incident koji se dogodio koleginici Čongradin u poslednjih mesec dana".
 
Bodrožić je naveo i da NUNS zbog toga upozorava nadležne organe da najozbiljnije shvate situaciju i istraže oba slučaja, a Čongradin obezbede nesmetan život i rad.
 
"Podsećamo da ovo nije prvi incident koji je prijavljen nadležnim organima, a u kojem su novinari žrtve pripadnika i simpatizera ekstremne grupe "Levijatan" i da nijedan od tih slučajeva i nije dobio sudski epilog, što dokazuje našu tezu da nekažnjivost vodi do novih napada", rekao je on.
 
Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, upozorila je nadležne organe i javnost da su se u Srbiji u poslednjih mesec dana intenzivirali napadi na novinare od strane ekstrenih grupa.
 
Naglašeno je i da je neophodno da policija pruži veću zaštitu novinarima tokom protesta, a da tužilaštvo prati ove slučajeve i podnosi krivične prijave po službenoj dužnosti.
 
Mreža SafeJournalists je najavila da će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere. Konstantovano je da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.