Festival proglasio pobednike uprkos odluci skoro svih predstava da se povuku zbog Lečića

Žiri Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom doneo je odluku o pobednicima festivala, uprkos odluci skoro svih predstava da se povuku iz takmičenja, zbog spora oko učešća Branislava Lečića u žiriju.
Festival proglasio pobednike uprkos odluci skoro svih predstava da se povuku zbog Lečića
Foto: Pixabay
Objavljena je odluka, a kako je navela uprava, svima sa liste će biti poslat upit i kada odgovore da li žele da prime nagradu, festival će "s tim podacima izaći u javnost".

Festival je naveo da su stručni žiri činili Branislav Lečić, glumac i profesor iz Beograda, Robert Raponja, reditelj i profesor iz Osijeka i Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva. 

Imširević je međutim još u utorak objavio da je napustio žiri zbog neslaganja sa organizatorima, kao i da je usmeno, od direktora Festivala, obavešten da će protiv njega pokrenuti tužbu.
 
Direktor festivala je juče u predstavljanju odluka o nagradama rekao da je Imširević istupio iz žirija, ali da je stručni žiri, prema ugovornoj obavezi, mogao da donese odluke većinom glasova.
 
Tako je predstava "Šindlerov lift" Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Kamernog teatra 55 Sarajevo osvojila "Grand prix" 38. susreta kazališta BiH u Brčko distriktu za najbolju predstavu u celini. Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, istoj predstavi pripala je i "Statua Grand prix" Susreta kazališta, naveo je festival.
 
Kokan Mladenović i Darko Cvijetić povukli su se sa festivala, ali je Kamerni teatar iz Sarajeva odlučio da predstavu odigra, a odluku o preuzimanju eventualnih nagrada prepustio pojedinačnim odlukama.
 
Najbolju žensku ulogu odigrala je Maja Izetbegović u predstavi "Šindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, a Željko Erkić nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi "Derviš i smrt" u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.
 
Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kokanu Mladenoviću za predstavu "Šindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, dok je nagrada za najbolju predstavu "Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog" dodeljena predstavi "To nikada nigdje nije bilo", u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.
 
"Grand prix" Susreta za najbolju žensku ulogu dodeljena je Anji Šovagović Despot za ulogu u predstavi "Usidrene" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradskog kazališta Gavela i HNK Zadar. Grand prix Susreta za najbolju mušku ulogu dodeljena je Slavenu Vidak za ulogu u predstavi "To nikada nigdje nije bilo", u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.
 
Žiri publike odlučio je i da nagrada za najbolju predstavu u celini ide predstavi "Derviš i smrt", autora Meše Selimovića i reditelja Dejana Projkovskog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.
 
U okviru takmičarskog dela programa učestvovalo je sedam predstava. Nakon objave odluka oba žirija, direktor Amidžić se oglasio i povodom aktuelne situacije u vezi sa onim članovima ansambala i teatarskih kuća, koji su bili izričiti u stavu da ne žele da učestvuju u procesu odabira zbog Branislava Lečića.
 
Juče je Narodno pozorište Sarajevo saopštilo da odbija da preuzme nagradu za predstavu "To nikad nigdje nije bilo".
 
Podsetimo, nakon što su se gotovo sve predstave povukle iz konkurencije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, to je odlučila da učini i ekipa predstave "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta Republike Srpske. Sve predstave su ipak odigrane, sem komada "Zelene čoje Montenegra", koja se nije igrala zbog glumaca zaraženih koronom. Talas povlačenja iz službene konkurencije festivala usledio je zbog učešća glumca Branislava Lečića u žiriju i načina na koji je festival reagovao na problem.
  • Drago

    28.11.2021 02:05
    Ništa izvini
    Optužba i osuda imaju jedino smisla ako izmedju njih stoje dokazi...ovim dajem podršku svima koji su osuđeni bez dokaza@
  • paaa

    27.11.2021 19:00
    ovo sad već nema veze ni sa lečićem. festival je ovim potezom svakako stao na stranu kulture silovanja. ljudi rekli da neće da budu ocenjivani od strane žirija i da neće da njihove predstave učestvuju u takmičenju koje žirira i lečić - i ovi na silu, protiv volje učesnika, žirirali i odlučili pobednike/nagrade.
    pametnom dosta.
  • Boco

    27.11.2021 14:20
    Sramota
    Sramota od organizatora i žirija. Oni su tu zbog glumaca, a ne glumci zbog njih. I ako oni nece, sta oni imaju da donose odluke ko je pobednik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.