Direktorka Batuta: Vakcinacija dece za sada bez buster doze

Vakcinisanje dece trećom, buster dozom trenutno nije praksa, ne samo kod nas nego i u svetu, izjavila je direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.
Direktorka Batuta: Vakcinacija dece za sada bez buster doze
Foto: 021.rs
Dodala je da su deca vakcinisana sa dve doze i da to do daljnjeg ostaje tako.
 
Jovanović je navela da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija za one od 12 do 18 godina.
"Same vakcine protiv kovida-19 štite. U našoj zemlji se nastavlja sa vakcinacijom dece uzrasta u ovom trenutku od 12 do 18 godina i taj proces naravno napreduje sa obzirom na to da vakcine štite i da se ostvaruje zaštita od infekcije koja se prenosi kontaktom i koja svakako može da se spreči dobijanjem vakcine", kazala je Jovanovićeva za RTS.
Navodi da podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.
 
"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta pokazuju da sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navodi Jovanovićeva.
 
Dodaje da se epidemijska situacija prati svakog trenutka i da će se u skladu sa njom donositi odluke.
 
"U saradnji sa Ministarstvom prosvete, naša radna grupa, odnosno tim za škole kontinuirano prati epidemijsku situaciju kako po školama, tako i po okruzima. Ukoliko dođe do bilo kakvih promena u pojedinim odeljenjima i razredima, škole su toliko već i naviknute i obučene da se ta vrsta nastave organizuje u skladu sa potrebama", rekla je direktorka Instituta "Batut".
 
Govoreći o novom soju virusa omikron, otkrivenom u Južnoj Africi, navodi da on trenutno nije ušao u Srbiju.
 
"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Prema tome iz tog razloga postoji jedna velika predostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", ističe Jovanovićeva.
  • B

    28.11.2021 11:29
    sve mere kriznog staba
    su pale u vodu juce na mitingu u Areni. I sve dalje je prazna prica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.