Advokat Terzić: Zakon o eksproprijaciji - sračunato otimanje imovine na legalan način

Advokat Vladimir Terzić, član upravnog odbora advokatske komore Srbije, izjavio je da bi Aleksandar Vučić trebalo da vrati zakone o referendumu i eksproprijaciji poslanicima na ponovno razmatranje.
Advokat Terzić: Zakon o eksproprijaciji -  sračunato otimanje imovine na legalan način
Foto: 021.rs
Terzić je agenciji Beta kazao da predsednik republike ima pravo da vrati zakon na ponovno razmatranje i odlučivanje, ali da drugi put mora da ga potpiše, "zato bi bilo neophodno da oba zakona pretrpe neophodne izmene u republičkom parlamentu". 
On je naglasio da je Zakon o eksproprijaciji "bezakonje pretvorio u zakon" i da su zbog toga sasvim opravdani protesti građana širom Srbije. 
"Kada zadirete u sferu vlasnika imovine, država mora da ima na umu da se radi o pravu koje je zaštićeno Ustavom Republike Srbije, ali i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ostaviti rok od samo pet dana sopstveniku nepokretnosti, da se izjasni o predlogu za eksproprijaciju je neprimereno, očigledno sračunato na otimanje imovine na legalan način", ocenio je advokat. 
 
Naveo je da je "opšte poznato" da je ideja aktuelne vlasti da na "brz i jeftin" način dodje do nepokretnosti u svojini građana. 
 
"Cilj vlasti je da građanima za imovinu plati što manje, a kako su trenutno seljaci i njihove njive na meti za prolazak autoputeva i formiranje rudnika, jasno je da ovi ljudi nemaju znanje i sposobnosti da se izjasne u tako kratkom roku, čak je prekratak rok i da angažuju advokata kao stručno lice koje bi im pomoglo", naglasio je Terzić. 
 
Dodao je da za legalne objekte, po novom zakonu, država isplaćuje tržišnu vrednost, a za nelegalne građevinsku vrednost, što je neustavno, suprotno odredbi čl.58. st.2. Ustava koji predviđa naknadu koja ne može biti niža od tržišne. 
 
"Zbog toga je narod i izašao na masovne proteste širom Srbije, a odgovor vlasti je najgori bio u Šapcu. Pravna država je položena na pleća, a na narodu je da je podigne", zaključio je Terzić.
  • 002211

    29.11.2021 10:23
    Čuj, otimanje - legalno.. Zbilja paradoksalno. A što je izuzetno loše za mozak.
  • Qwer

    29.11.2021 09:37
    .
    Ovakav zakon nepostoji cak ni u Kini, vucicevon uzoru, cak i tamo se postuje privatna imovina. (Ima klipovi i emisije na youtube o kuci na sred auto-puta zgradama na raskrsnici....)
  • @R

    29.11.2021 09:00
    "Medjunarodni zakon o privatnoj imovini clan 343"
    Da da, kako da ne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.