Krizni štab zaseda u sredu, glavna tema - omikron

Sednica Kriznog štaba održaće se u sredu, 1. decembra, potvrđeno je Tanjugu u vladi.
Štab će zasedati u sredu od 15 časova.
U Srbiji za sada nije potvrđen omikron, nova varijanta virusa korona koja se iz južnoafričkih zemalja širi u Evropi, potvrđeno je za Euronews Srbija u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu gde se radi sekvenciranje virusa.
"Trenutno kod nas nije otkrivena nijedna druga varijanta osim delta soja. Rade se novi uzorci izabrani metodom slučajnog uzorka ili po epidemiološkim karakteristikama", kaže prof. Aleksandra Knežević.
 
Međutim, u mnogim zemljama u Evropi je otkriven novi soj korone i pitanje je dana kada će se registrovati i u Srbiji. I dok mnoge evropske zemlje uvode restriktivnije mere što se tiče ulaska u zemlju i obavezan karantin od dve nedelje, predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba kažu da će tražiti da se pojača nadzor putnika koji dolaze u Srbiju iz zemalja u kojima je omikron potvrđen.
 
Prvi se oglasio epidemiolog Predrag Kon koji je rekao da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas, a u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan.
 
"To znači da putnici koji dolaze iz tih područja moraju da idu u karantin bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije je vakcinacija čak i ako nema potpuno delovanje kao što je do sada imalo na druge sojeve. Moramo da shvatimo da je vakcinacijom štitimo i sebe i druge", rekao je Kon za Tanjug.
 
Za razliku od evropskih zemalja koje obično uvode obavezan karantin od dve nedelje, Izrael je otišao korak dalje i on je prva zemlja koja potpuno zatvora svoje granice na dve nedelje kako bi sprečila širenje pandemije.
  • Kon

    29.11.2021 16:08
    Varvarin
    Sigurno se sastaju zbog skupa sns_a u Stark areni.Videcete kad opizde kaznu sns_u.Krizni stab postuje zakone.
  • Djuri

    29.11.2021 15:37
    Raspust za njih
    Vec vidjeno sve i svasta od mera i nije suzbijena pandemija,dve godine slusam,kojekakve razloge i objasnjenja,kao i maltretiranja i diskriminaciju,Da ponovim,vakcinisan sam i nesavetujem ljude suprotno!Opet zatvaranje granica i ucene vakcinama koje nesprecavaju sirenje zaraze.Stvano van pameti vise sve,Gradjani ove zemlje su pokazali svoj stav prema vakcinaciji koji se meri procentom vakcinisanih.Nemozes sprovoditi mere nad ljudima a pritom da te mere trpimo bez rezultata.Ovi iz lekaskog dela staba kao da zive na mesecu,pricaju nesto o bezbroj doza,nagadjaju tok pandemije,kartaju saha!Ispada da je svaki soj izgovor za slabo dejstvo vakcina.Ostaje da vidimo koliko prirodni imunitet stiti nazalost.
  • Lala

    29.11.2021 14:35
    Sramota
    Neka prvo rasprave za subotnji skup u Štark areni,a onda kad kažu ko je to dozvolio, i ko će odgovarati,tek onda mogu da ispiraju mozak narodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.