Prva presuda u Srbiji za organizovanje učešća u ratu u Ukrajini, osuđeni dobio kućni zatvor

Srbija je ove godine donela prvu presudu za organizovanje učešća u ratu na okupiranoj teritoriji u Ukrajini, saznaje Radio slobodna Evropa (RSE).
U presudi od 22. oktobra 2021. koji je Viši sud u Beogradu dostavio RSE, optuženi je proglašen krivim i osuđen na šestomesečnu kaznu kućnog zatvora, bez elektronskog nadzora.
Ovo je prva presuda takve vrste u državi iz koje je, prema procenama koje je u izjavi od decembra 2018. dao ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksander Aleksandrovič, više od 300 građana otišlo da se bori na proruskoj strani u sukobu koji je do sada odneo oko 14.000 života.
Sudovi u Srbiji su do sada vodili postupke samo zbog borbe na stranom ratištu, dok za organizovanje učešća niko nije odgovarao, navodi RSE.
 
Optuženi je, kako se navodi u presudi Višeg suda, priznao krivicu. Sud je zatim po osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, doneo osuđujuću presudu.
 
U dokumentu, međutim, sud je identitet osuđenog sakrio time što je zatamnio sve detalje - od imena i prezimena, godine rođenja, adrese stanovanja, kao i imena drugih ljudi.
 
"Kriv je što je u periodu od 18. oktobra 2014. godine pa do sredine novembra 2014. godine, u stanju uračunljivosti, svestan svoga dela čije je izvršenje hteo i svestan njegove zakonske zabranjenosti, u nameri izvršenja krivičnog dela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi...podsticao druga lica na izvršenje ovog krivičnog dela i organizovao grupu lica za izvršenje ovog dela", navodi se u presudi.
 
Plaćeni let do Moskve deo aranžmana
 
Osuđeni je, dalje se navodi, preko društvenih mreža kontaktirao zainteresovane borce u Srbiji da bi im zatim "putem mejla poslao avionske karte za let od Beograda do Moskve". Njihova imena i prezimena su takođe zatamnjena u presudi.
 
Tada im je, stoji u presudi, dao podatke o njihovom daljem transferu od Moskve do Alčeska u Ukrajini koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga, "kako bi navedena lica učestvovala u ratu - oružanom sukobu na teritoriji Republike Ukrajine".
 
Dodaje se takođe da se okrivljeni "sam prethodno kao dobrovoljac priključio proruskim snagama" na istoku Ukrajine, a da je zatim, u septembru 2014. zajedno sa drugim licem iz Kolumbije (čije je ime u presudi takođe zatamnjeno) osnovao paravojnu formaciju "Internacionalna brigada" (Unité Continentale) sastavljenu od Srba, Francuza i Španaca.
 
U presudi se navodi da je osuđeni uhapšen 15. avgusta 2021. i da je iz pritvora pušten dva dana kasnije. Ne navode se, međutim, detalji o tome na koji način je uhapšen i da li se sam predao srpskim vlastima.
 
Kijev vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija u delovima istočne Ukrajine (Donbas) od 2014. godine. Rusija, koja poriče umešanost, isto godine je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, zbog čega je pod sankcijama Evropske unije (EU).
 
Učešće i organizovanje učešća u ratu u stranoj državi krivično je delo od početka primene izmena Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine, sa zaprećenim kaznama i do deset godina zatvora.
 
Međutim, sud je u ovom slučaju presudio kućni pritvor u trajanju od šest meseci, i to bez primene elektronskog nadzora, takozvane "nanogvice".
 
Samo za učešće u ratu u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, Viši sud je u periodu od 2015. do 2018. godine doneo 32 osuđujuće presude, koje je takođe dostavio RSE.
 
Sve presude su donete po osnovu sporazuma o priznanju krivice. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uslovnu kaznu zatvora, dok je na kućni pritvor u trajanju od šest meseci osuđeno četiri osobe.
 
Opširnije o tome šta "Internacionalna garda" i ko su osnivači i članovi čitajte u tekstu Radija slobodne Evrope na OVOM LINKU
  • Zrenjaninac

    30.11.2021 13:19
    Ukrajina je tipicna naci drzava. Srbe koji tamo ratuju protiv fasizma Srbija treba da odlikuje a ne da ih goni. Velika sramota za ovaj rezim sto je pristao da donosi ovkve zakone pod pritiskom imperijalista. To je kao da si osudio Che gevaru, ili Dolores Ibaruri. Smrt fasizmu - sloboda nardu . Ziveo Dombas, ziveo Putin. Ziveli srpski borci protiv fasizma iz republke srpske, republike srpske krajine i Donjecke i Luganske republike.
  • Zoran iz ZR

    30.11.2021 13:11
    Krim je Rusija, Kosovo je Srbije, Tajvan je Kina.
  • Лиманац

    30.11.2021 11:55
    Као што су руски добровољци помагали нама деведесетих, тако су и наши помагали у ослобађању Крима и Новорусије. Уз вас смо!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.