Zbog omikrona posebne mere za ulazak u Srbiju za putnike iz sedam afričkih zemalja

Institut Batut definisao je posebne mere za putnike koji dolaze iz sedam afričkih zemalja sa posebnim rizikom od širenja nove vrste korona virusa - omikron.
Zbog omikrona posebne mere za ulazak u Srbiju za putnike iz sedam afričkih zemalja
Foto: Pixabay
Na listi zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

U dokumentu Batuta, u koji je Euronews Srbija imao uvid, predlaže se zabrana ulaska stranim državljanima koji nemaju regulisan boravak u Srbiji, a koji dolaze iz navedenih zemalja ili su u protekle dve sedmice u njima boravili.

S druge strane, državljanima Srbije koji dolaze iz navedenih zemalja dozvoljen je ulazak ukoliko imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, sertifikat o vakcinaciji izdat od države čije potvrde Srbija priznaje ili potvrda o preležanoj bolesti, s tim što od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, ali ni više od šest meseci.
 
Kontrola u nadležnosti MUP-a
 
Identifikovanje putnika iz zemalja sa posebnim rizikom, kao i proveru posedovanja navedenih dokumenata, obavlja policija koja je nadležna za kontrolu prelaženja državne granice, navodi se u tekstu portala Euronews Srbija
 
Mera karantina u kućnim uslovima izriče se usmenim rešenjem od strane graničnog sanitarnog inspektora.
 
Takođe, PCR testiranje se obavlja sedmog dana uz uzimanje uzorka od strane teriorijalno nadležnog instituta ili zavoda za javno zdravlje, dok negativan rezultat nije uslov za oslobađanje od karantina.
 
U slučaju da su pozitivnog testa putnici se kolima Hitne pomoći smeštaju u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.
 
Ukoliko ne dođe do pojave simptoma bolesti tokom trajanja karantina u kućnim uslovima, nakon 14 dana prestaje obaveza karantina bez obaveze testiranja.
 
Inače, sednica Kriznog štaba na kojoj bi trebalo da budu usvojene nove mere zakazana je za sutra u 15 časova.
  • Djuri

    30.11.2021 16:26
    politika
    Zbog raznih mera Ekonomski uslovi postaju takvi da poguduju razvoju i bogacenju superbogatih,dok mala i dosta srednjih preduzeca propada i gube dobit,za sada jos dosta njih prezivljavaju a sada posle ove najave i raznih divljanja videcemo,kada krenu ljudi da ostaju bez posla po svetu masovno…Sve ide na nasu grbacu nikada na velike korporacije.Nece se svi i uvek vakcinisati,a i da hoce izmislice se ,,novi soj,, kao opravdanje za probij vakcine,ili kako epidemiolozi medijski tvrde stvarno novi soj,opet ostaje problem,,mera,,po siromasnima i srednjoj klasi.
  • Ce

    30.11.2021 15:50
    Soj koji vec Ima pedeset mutacije I vakcine koje deluju..ma daj bre vise...
  • Dejan

    30.11.2021 15:19
    I juuu
    Znaci imam rucni sat omikron i ne mogu da udjem u srbistan !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.