Ambasada Rumunije osudila Bokanovo vređanje rumunske manjine i poruke mržnje

Ambasada Rumunije u Srbiji saopštila je danas da najoštrije osuđuje poruke mržnje prema rumunskoj manjini koje je na televiziji Pink izneo Dragoslav Bokan.
Ambasada Rumunije osudila Bokanovo vređanje rumunske manjine i poruke mržnje
Foto: Pixabay
"Ambasada Rumunije najoštrije osuđuje govor mržnje usmeren prema rumunskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu i propagiranje lažnih vesti o Rumunima koji su građani Srbije, proglašavajući ih nacionalnim neprijateljima", navodi se u saopštenju, objavljenom na Fejsbuk stranici Ambasade.
Kako se ističe, takve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države.
Iz Ambasade upozoravaju da bi ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost Srbiji i pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Srbiji mogao baciti senku na prijateljske odnose dve države, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama.
 
Rumunija i Srbija su susedne države u Evropi 21. veka, u kojoj građaninu ne sme da se sudi na osnovu etničke pripadnosti, navodi se u saopštenju i dodaje da Ambasada Rumunije izražava žaljenje što je jedna televizijska stanica sa nacionalnom pokrivenošću prihvatila ovakve izjave, a da nije sankcionisala napade na etničku pripadnost osobe.
 
Podsetimo, reditelj Dragoslav Bokan u izjavi za TV Pink je, komentarišući blokade puteva širom Srbije u subotu, vređao potpresednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi. Pored toga, Bokan je Tepić proglasio za nacionalnog neprijatelja.
  • Куп је битан

    01.12.2021 00:59
    Волим да одем у Румунију, лепа је земља. Али највише ми се свиђа "румунски сценарио".
  • Advokat

    30.11.2021 23:50
    Samo hrabro Marinika
    Samo hrabro Marinika! Normalna Srbija je uz tebe! Vučićevim batinašima je mesto iza rešetaka!
  • Ombre

    30.11.2021 23:42
    Алоооо
    Говор мржње према нашим пријатељима Румунима. Не могу да верујем да је овај лик на слободи још увек?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.