BIRODI pozvao Vučića da ne spinuje javnost o Zakonu o eksproprijaciji

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne spinuje javnost izjavama o potpisivanju Zakona o eksproprijaciji.
BIRODI pozvao Vučića da ne spinuje javnost o Zakonu o eksproprijaciji
Foto: 021.rs
Oni napominju da predsedničku funkciju treba da obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom.
BIRODI je u saopštenju naveo da predsednik Srbije uz pismeno obrazloženje, može izglasani zakon da vrati na ponovno odlučivanje Skupštini Srbije ako smatra da nije ispunjen najmanje jedan od četri uslova.
Među uslovima su da "izglasani zakon nije saglasan sa Ustavom Srbije ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima, ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava".
 
Takođe, "da pri donošenju izglasanog zakona nije poštovana procedura koja je propisana za njegovo donošenje, ili da izglasani zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način".
 
BIRODI je naveo da je to predviđeno po Zakonu o predsedniku Republike (član 19), koji se oslanja na članove 112 i 113 Ustava Srbije.
 
"U medijskim izjavama predsednik Republike pominje samo ustavnost kao uslov za (ne)potpisivanje, iako stručna javnost pored kršenja Ustava ukazuje da nije ispoštovana procedura pri donošenju Zakona, odnosno da njegov sadržaj ne uređuje oblast eksproprijacije na odgovarajući način", naveo je BIRODI.
  • Djekson

    01.12.2021 21:25
    Spin
    Pozivate da ne Spinuje a Covek Potpisao i Objasnio šta je šta
    Nego se Neki Bogataši Sekiraju za svoju Imaovinu koju su Stekli u cudnim okolnostima
    To nekoga mnogo Boli
  • Serbid

    01.12.2021 12:02
    Institucije
    Sta ce nama institucije kad imamo Njega
  • Moj stav

    01.12.2021 09:40
    ...
    Bez sumnje, spinovanje je JEDINI posao koji vitez od Jorgovanke (predsednik) zna da radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija