Krizni štab danas o omikronu i novim merama, evo koje su sve teme

Sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 15 časova.
Među glavnim temama o kojima će se razgovarati je širenje nove varijante virusa korona - omikron, zimski raspust, ali i mogućnost produženja važenja kovid propusnica. 
Sve je više evropskih zemalja u kojima je potvrđen omikron, a da se mutiran virus polako približava i Srbiji govori podatak da je detektovan u Nemačkoj, Austriji i Italiji. Lekare u medicinskom delu Kriznog štaba posebno brine što su to zemlje u kojima privremeno radi najviše naših građana, a koji pred novogodišnje i božićne praznike dolaze u Srbiju na odmor. 
Njihov predlog je da se uvede dvonedeljni kućni karantin za sve putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je potvrđena nova varijanta virusa. Međutim, malo je verovatno da će predlog biti usvojen, te je najizvesnije da će se to odnositi samo na putnike iz sedam južnoafričkih zemalja - Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesotoa, Mozambika i Malavija.
 
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio je je da se "stranim državljanima koji nemaju regulisan boravak u Srbiji, a koji dolaze iz navedenih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, zabrani ulazak u Srbiju.
 
Za državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja obavezan je negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države koja sa Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije. U zemlju se može ući i sa potvrdom o preležanom kovidu, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.
 
Za putnike iz tih zemalja obavezan je kućni karantin u trajanju od 14 dana, kao i testiranje u roku od 24 časa od momenta ulaska u Srbiju. Predviđena je i obaveza testiranja nakon sedam dana od primene mere karantina, uz dnevnu kontrolu poštovanja karantina od strane MUP-a.
 
U slučaju da su pozitivni, putnici se kolima Hitne pomoći smeštaju u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.
  • Sramota

    01.12.2021 12:05
    zivot ide
    osobice iz “kriznog staba” laprdaju
    Sekta se nekaznjeno okuplja
    Pa ko da vam ista vise veruje
    Usput samo da proverimo i ima li nesto novo sem slika i sema i crteza za plasenje gradjana
  • Liman NS

    01.12.2021 10:48
    Ispravan predlog
    Takodje uvesti potpuno zakljucavanje u beogradu, subotici i novom pazaru.
  • ozvalavljen

    01.12.2021 10:44
    Mouth saliva
    Neizmerno sam srecan sto jedini u Evropi ovako superiorno pobedjujemo koronu.
    Beskrajno sam ponosan na svetski cuveni Krizni stab i na naseg Jedinog i Najvoljenijeg.
    Ostace u analima upisano kako smo briljantno savladali ovu pandemiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.