Mali podsetnik: Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje

Od 2022. važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji podnesu posle 31. decembra ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima.
Mali podsetnik: Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje
Foto: Pixabay
S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali to nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju.
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas.
Naredne kalendarske godine, žene tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.
 
S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom - sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.
 
Teže i do prevremene penzije
 
Granica i uslovi za odlazak u prevremenu penziju pomera se od naredne godine i za žene i za muškarce.
 
Muškarci su ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža i najmanje 59 godina. Sledeće godine idu sa 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života.
 
Što se tiče prevremene penzije za žene, uslov za njih ove godine je bio 58 godina i četiri meseca života. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i četiri meseca staža. Za narednu je to 39 godina i osam meseci staža i najmanje 59 godina života.
 
Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.
 
Govoreći o prevremenoj penziji ono što je važno znati jeste da ona košta, odnosno da vam umanjuje primanja. Praktično, penzija će vam biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.
 
To znači da ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno iznosio bi 26.300 dinara.
 
Izmene penzionih sistema su prethodnih godina donosile i mnoge zemlje u regionu, ali i u svetu.
 
Novi zakone imaju i Crna Gora, Hrvatska i Poljska. U narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Promene su najavljivale i Velika Britanija i Finska kojima je cilj da povećaju granicu na 68 godina.
  • /

    01.12.2021 12:44
    Pa da. Pokrali pare iz penzionog fonda pa sad rigoroznije mere kako se ne bi primetilo.
  • Uzas

    01.12.2021 12:28
    pa kad su lopovi
    Otvorio firmu, prijavio se na minimalac, ono sto uplacujem za penziju ide napolje na privatno osiguranje, ovom djubretarskom PIO fondu mi ne pada na pamet davati vise nego sto moram, pogotovo jer, od kako sam dobio dete, ne zelim da mi porodica, u slucaju da mi se dogodi nesto, dobija neku bednu veresiju. Preko pola miliona dinara na ime poreza i ko zna kakvih taksi mi godisnje ode iz firme a ne znam na sta. Varaju ljude, otimaju im novac da bi poplacali ko zna koliko viskova u administraciji, sredstva iz PIO fonda, umesto na akcije nekih firmi, se trose na ko zna sta (a bile su vesti da su nekad isla sredstva i na otplate dugova drugih drzavnih firmi), sa drzavom i zakonima sam vezan samo onoliko koliko moram jer je ovo jos uvek komunisticki otpad od drzave koji sve vise i vise tone u dugove zbog toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.