Advokati za subotu najavili protest zbog Zakona o eksproprijaciji

Advokatski protestni odbor najavio je danas da će u subotu, 4. decembra u 12 sati održati protest ispred Generalnog sekratrijata predsednika Srbije, na Andrićevom vencu.
Advokat Miroslav Živković podsetio je da advokati već protestuju zbog "kriminalnog stava" sudije Dragiše Slijepčevića i Građanskog odeljenja Viskokog kasacionog suda, ali da su u razloge protesta sada uvršteni i Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.
Dodao je da advokati stoje na strani građana koji su se pobunili zbog tih zakona i blokirali ulice i naveo da protesti moraju da budu takvi da se zaustavi primena ovih zakona "štetnih po građane, na bilo koji način". 
Advokatica Sarah El Sarag istakla je da novi Zakon o eksproprijaciji proširuje pojam "javnog interesa", i da se postavlja pitanje zbog čega je toliko proširen i zašto se zasniva na međunarodnim ugovorima i zašto je strani investitor dobio pravo da prihvati rizik da nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi i stambeni odnosi stanova u državnoj svojini i onih za koje ne postoje nosioci stanarskog prava.
 
Ona je dodala da to znači da, pored zauzeća zemlje zbog javnog interesa, postoji i mogućnost rušenja zgrada i upozorila da je rok sa 90 dana smanjen na 15 dana, jer su postupci hitni.
 
Navela je da zato postoji mogućnost da građanin vodi ostavinsku raspravu a da uopšte nije obavešten o tome da je Vlada njegovu nepokretnost proglasila za pokretnost od javnog interesa, i da je jedini način da se to sazna ili odlazak u katastar ili kupovina "Službenog glasnika", jer se ta rešenja u njemu objavljuju.
 
Dodala je i da Zakon o eksproprijaciji nalaže da građanin mora da napravi sporazum o visini naknade, i da ukoliko za dva meseca ne ugovori cenu sa budućim investitorom, nadležni organ upućuje predmet nadležnom sudu u vanparničnom postupku, koji je takođe hitan, iako praksa pokazuje da takvi postupci traju i po 10 i 20 godina.
 
Advokat Nikola Živulović rekao je da je Zakon o refendumu upitan jer je tako bitan zakon morao da ima dugu javnu raspravu, dok je ona u slučaju Zakona o eksproprijaciji trajala samo 20 dana, što je zakonski minimum.
 
Ukazao je da je zakonska obaveza da dok postoji rasprava, taj zakon mora da bude dostupan na eUpravi, "što trenutno nije slučaj".
 
Živulović je naglasio da je zaključak da vlast uopšte ne interesuje mišljenje ni javnosti, ali ni struke, jer advokatske komore nisu uključene u izradu tih zakona iako bi o njima trebalo da daju svoje mišljenje.
 
Ocenio je da unutar advokatskih komora postoje "strukture" koje su se "slizale" sa vladajućom strankom.
 
Dodao je da "predsednica Advokatske komore Srbije svesno radi protiv interesa advokata", kao i dva člana Upravnog odbora koji su "sa stanovišta većine advokata praktično ispostava dve vladajuće stranke". 
  • @ bojan

    02.12.2021 06:00
    ti si pismen i kulturan obracas se sa DECKO verovatno naviknut da se emotivno samo tako obracas muskarcima. Cuti seljak.
  • Нс

    01.12.2021 21:44
    Па и адвокати и њихова деца удишу исти ваздух као и сви ми. Пуна подршка.
  • Bojan

    01.12.2021 21:38
    @doktor pravnih nauka

    Nisu to tamo neka jezička pravila, nego si ti dečko potpuno nepismen.

    Hoćeš da probaš ispočetka da se predstaviš? Ova fora sa doktorom nauka ti baš ne prolazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija