Vučić predstavio devet dokumenata: "Ovo su dokazi da je bivša vlast odobrila radove Rio Tintu"

Predsednik Aleksandar Vučić pokazao je večeras devet dokumenata koja, kako je rekao, dokazuju da je vlast od 2004. do 2012. odobrila kompaniji Rio Sava Eksplorejšn da izvodi istraživanja.
Vučić predstavio devet dokumenata: "Ovo su dokazi da je bivša vlast odobrila radove Rio Tintu"
Foto: FoNet

On je dodao da se geološka istraživanja odnose na područje opštine Loznica.

Vučić je kazao da je ključni dokument od 1. februara 2012. kojim se odobrava toj kompaniji izvođenje radova metodom bušenja velikog prečnika.

"Ovo je prvi i jedini dokument do sada koji suštinski dozvoljava bilo kakvo bušenje i pravljenje bušotina na teritoriji Srbije", rekao je Vučić u vanrednom obraćanju građanima. 
 
Dodao je da su ti dokumenti usvojeni dok su na vlasti bili "Đilas, Jeremić, Zelenović, Tepić...".
 
Vučić je naveo i da je 2017. godine bio potpisan memorandum o razumevanju, za koji predstavnici bivše vlasti kažu da je tada "Rio Tintu" data dozvola, što nije tačno, zato što je u tom memorandumu sve bilo neobavezujućeg karaktera.
 
"U članu 4, stav 2, navodi se u memorandumu da odražava stavove i namere strana da sarđuju, ali bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili odgovornosti za bilo koju stranu. Toliko o izmišljotinama i lažima. Crno na belo, svakome će biti dostupno, kompletna dokumentacija će biti na sajtu kako bi svi mogli da se uvere", naveo je predsednik.
 
Takođe, istakao je da je 18. januara 2012. doneta Strategija za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, koja ima 70 stranica, za vreme vlade Mirka Cvetkovića, u kojem se na 31 mestu govori o litijumu - da postaje glavni deo Strategije upravljanja mineralnim resursima do 2030. godine. 
 
Vučić je rekao da je sazvao konferenciju kako bi javnosti predstavio "celu istinu o projektu Rio Tinta".

Komentari 138

  • zola

    04.12.2021 15:20
    Dosta
    Neka izadju svi javno koji su ZA Rio Tinto da ih prebrojimo, posto je protiv 99%.Necemo valjda dozvoliti da taj 1% uradi sa nama sta hoce?
  • Ja

    04.12.2021 11:41
    Nije problem
    Nije problem eksploatacija nego posledice po ljude i prirodnu sredinu. Litijum neka vade ali da okolini ne naskode. A i koliko je ono bese rudna renta ? Koja je vajda od toga za gradjane srbije ? Vodotokovi da se ne menjaju i ne zagadjuju.
  • Милош

    03.12.2021 11:02
    @g pen

    Слажем се, сви су дошли из својих крајева да управљају туђим, а о туђем не умеју нити знају водити рачуна, као што нису знали ни о својем. Када ће о насељима и крајевима управљати и водити рачуна они који су из њих, а не неки лик који видео место није? Тако су недодирљиви, уместо да води неко ко живи и ко је комшија.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija