Poziv građanima da provere da li su upisani u birački spisak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je sve građane da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak.
Poziv građanima da provere da li su upisani u birački spisak
Foto: 021.rs
Ministarstvo je navelo da ako građani jesu upisani, treba da provere da li su im upisani lični podaci tačni, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na republičkom referendumu 16. januara 2022. godine.
Pravo na uvid u birački spisak, kako se navodi u saopštenju, ima svaki građanin i to neposredno u opštinskoj ili gradskoj upravi u kojoj ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem OVDE, odnosno zvaničnoj internet stranici Ministarstva.
Postupak upisa, promena (izmena, dopuna ili ispravka) i brisanja iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana.
 
Građanin zahtev za promenu u biračkom spisku podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njegovog prebivališta ili boravišta za interno raseljena lica.
 
Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava, kao što su izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih ili umrlih, lična karta, dokaz o prebivalištu, uverenje o državljanstvu ili pravnosnažno rešenje o vraćanju poslovne sposobnosti.
 
Rešenje o promeni u biračkom spisku do zaključenja biračkog spiska, odnosno 31. decembra 2021. godine donosi opštinska, odnosno gradska uprava, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana referenduma rešenje donosi Ministarstvo.
 
Podnosilac zahteva može na rešenje opštinske, odnosno gradske uprave podneti žalbu Ministarstvu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primio, a protiv rešenja Ministarstva može se podneti tužba
 
Upravnom sudu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primljeno.
  • zaludna

    26.12.2021 22:29
    kako je moguce da je ovakva vest bez komentara?
    da li nas sopstvena buducnost uopste ne dotice pa pasivno posmatramo sopstveno unistenje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.