Batut izdao uputstvo za putnike, evo koja su pravila prilikom ulaska u zemlju

Institut "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je uputstvo o registraciji putnika kојi dоlаzе iz zеmаljа sа pоsеbnim riziкоm оd prеnоšеnjа nove varijante kovida - omikron.
Batut izdao uputstvo za putnike, evo koja su pravila prilikom ulaska u zemlju
Foto: 021.rs
Na listi zemalja sa posebnim rizikom su: Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.
Svi strani državljani koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom ili su u njima boravili tokom prethodnih 14 dana, u obavezi su da 48 časova pre dolaska u Srbiju prijave dolazak korišćenjem sajta www.e-zdravlje.gov.rs, odelja "Foreigners Surveillance Registration".
Strani državljani prilikom pasoške kontrole na ulazu u Srbiju moraju posedovati i sledeće: e-mail dobijen nakon prijave na sajtu, kao dokaz uspešnog prijavljivanja pre dolaska u Srbiju, popunjenu i svojeručno potpisanu Izjavu o saglasnosti o prihvatanju mere karantina u kućnim uslovima i obaveze testiranja o sopstvenom trošku.
 
U slučejavima organizovanog putovanja, organizator putovanja je dužan da za sve putnike koji su strani državljani obezbedi posedovanja dokumenata.
 
Obavezan karantin
 
Putnicima koji dolaze iz tih zemalja dozvoljen je ulazak ukoliko imaju jedan od sledećih dokumenata: negativan PCR test  ne stariji od 48 sati, sertifikat o potpunoj vakcinaciji izdat od države koja sa Srbijom ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije. U zemlju se može ući i sa potvrdom o preležanom kovidu, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci.
 
Za putnike koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, predviđeno je da nakon ulaska u Srbiju idu u karantin u kućnim uslovima u trajanju od 14 dana sa obavezom testiranja na prisustvo virusa u roku od 24 časa od momenta ulaska u Srbiju. Predviđeno je i obavezom testiranja nakon sedam dana od primene mere karantina, uz dnevnu kontrolu poštovanja karantina od strane MUP-a.
 
Identifikovanje putnika iz zemalja sa posebnim rizikom, kao i proveru posedovanja navedenih dokumenata, obavlja policija koja je nadležna za kontrolu prelaženja državne granice. Mera karantina u kućnim uslovima izriče se usmenim rešenjem od strane graničnog sanitarnog inspektora.
 
Testiranje
 
Testiranje PCR metodom obavlja se sedmog dana uz uzimanje uzorka od strane teritorijalno nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje. Negativan rezultat nije uslov za oslobađanje iz karantina. PCR testiranje je obavezno i ukoliko se pojave simptoma na kovid19 tokom trajanja mere karantina u kućnim uslovima.
 
U slučaju da su pozitivni na virus korona putnici se kolima Hitne pomoći smeštanje u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica.
 
Kontrolu mere sprovođenja karantina u kućnim uslovima obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, zdravstveni nadzor nad licima u karantinu u kućnim uslovima vrši teritorijalno nadležan zavod/institut za javno zdravlje, a u slučaju nepoštovanja mere karantina bez odlaganja o tome obaveštavaju Ministarstvo zdravlja - Sektor za inspekcijske poslove (teritorijalno nadležnu sanitarnu inspekciju) i MUP.
 
Ukoliko ne dođe do pojave simptoma bolesti tokom trajanja karantina u kućnim uslovima, nakon 14 dana prestaje obaveza karantina bez obaveze testiranja.
  • ludilo

    03.12.2021 10:44
    I ova mera ce spreciti da omikron udje u zemlju? Stvarno to mislite, ili ajde da se nesto desava?
  • stasa

    03.12.2021 10:24
    Ma kakvi...u Srbiju se uvek ulazilo kao na autobusku stanicu. I kod "baba sere" imas rampu, ali sto se tice kovida, to niko ne kontrolise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.