Udruženje pozvalo građane da kola koja blokiraju saobraćaj polivaju ljubičastom farbom

Autonomni ženski centar upozorio je danas da je nedopustivo i apsurdno da se građani pozivaju na obračun jednih sa drugima, a još gore da se to čini korišćenjem "lila revolucije" i ljubičaste boje.
Udruženje pozvalo građane da kola koja blokiraju saobraćaj polivaju ljubičastom farbom
Foto: Pixabay
Kako navode u ovom centru, termin "lila revolucija" i ljubičasta boja su simbol ženskog pokreta i organizovanja.
"U trenutku kada se na svim kontinentima, u većini država sveta, brojnim aktivnostima obeležava 30 godina globalne kampanje '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama', u Srbiji se posredstvom medija građanstvo poziva da bacanjem kanti ljubičaste boje zaustavi blokadu saobraćaja najavljenu u okviru subotnjeg protesta građana nezadovoljnih stanjem u zemlji po različitim pitanjima", navodi ova organizacija.
Podseća da je ljubičasta boja simbol feminističkog pokreta i da je istorijski povezana sa naporima i delovanjem pokreta za oslobođenje žena i zalaganja za ženska prava.
 
"Pozivi na nasilje i obračune građana suprotni su onom što čini temeljne principe feminizma te zbog toga upozoravamo i pozivamo da se ljubičasta boja kao simbol feminističkog pokreta ne zloupotrebljava na takav način", naglašava Autonomni ženski centar. 
 
Izvesno "udruženje građanki Lila revolucija" je pozvalo ljude da izađu 4. decembra na najavljeni protest i "naoružani" kantama ljubičaste farbe obeleže automobile koji pokušaju da blokiraju saobraćaj. 
  • Rale

    04.12.2021 10:33
    Hmm
    Koliko znam lila boja je simbol žalosti u hrišćanskom svetu.
  • Nikola

    03.12.2021 21:47
    glupost, a sta ako sam ja u prolazu i moj auto bude blokiran na putu, i onda iz ugla posmatraca izgleda kao da i ja blokiram. jednom sam imao problema kad se blokirao ulaz u zgradu, ja nisam znao, krenuo i osetio jak udarac na ledja, neko se bunijo protiv blokade mislio je da ja blokiram pa je mene udario, a ja s tim nisam ni imao veze, tek nakon udaraca saznao sam da je ulaz blokiran. Ta blokada se desila davno i nije imala veze s politikom. I par puta sam prolazio kroz trg, bili su neki protesti, mitinzi ne znam, bilo je i kamere, policije koja snima i sta ako je mene snimila dok prolazim i onda me kasnije optuzi da sam njihov i njihovv. To ako je neko snimljen ne znaci odmah da je njihov. A i u ostalom ovo nisu politicki protesti vec ekoloski, gde pojedini politicari kupe poene, na tim protestima moze i sns biti.
  • Ne brini

    03.12.2021 20:35
    Skela u Futogu
    Radi skela sutra, u 14:30 taman stižeš

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.