RIK usvojio Informaciju o Aktu o promeni Ustava Srbije

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je danas, u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, usvojila Informaciju o Aktu o promeni Ustava Srbije.

O njegovom potvrđivanju građani će se izjašnjavati na republičkom referendumu 16. januara 2022.

Navedeno je, u prvoj tački, da se "akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosuđe" i da se "njime se ne menjaju drugi delovi Ustava".

Druga tačka se odnosi na "dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija", a treća je o garancijama za "stalnost sudijske funkcije"
 
Četvrta je o tome da "najviši sud u Srbiji je Vrhovni sud" a peta da "predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva".
 
U šestoj tački je navedeno i da "organizacione promene obezbeđuju samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva". Sedma tačka govori o tome da "glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva".
 
U osmoj tački, pod nazivom "Cilj promene Ustava" je naveno da "donošenje Akta o promeni Ustava ima za cilj obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva".
 
Cilj je, kako je navedeno, i obezbeđivanje "veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolje zaštite prava građana i jačanje vladavine prava".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija