EK: Projekat Rio Tinta dobra prilika za socioekonomski razvoj Srbije

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je da je projekat Jadar kompanije Rio Tinto veoma dobra prilika za socioekonomski razvoj Srbije.
EK: Projekat Rio Tinta dobra prilika za socioekonomski razvoj Srbije
Foto: Pixabay

Uslov je da kompanija poštuje najviše ekološke standarde, napomenula je ona za N1.

"Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će na ovom projektu primeniti najviše standarde u zaštiti životne sredine. Podrška EU Srbiji uslovljena je njenim regulatornim okvirom i praksama, koje su u potpunosti usklađene sa ekološkim pravilima EU, uključujući upravljanje otpadom i vodama", rekla je Ana Pisonero televiziji N1.
Portparolka EK je navela da će EU nastaviti da pažljivo prati projekat kompanije Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik u blizini Loznice radi eksploatacije minerala jadarit, sa visokim koncentracijama litijuma i bora.
 
Ana Pisonero je dodala da EU podržava Srbiju u njenim naporima da privuče partnere iz Evropske unije i investicije, u cilju stvaranja održivih i integrisanih lanaca vrednosti sirovina i baterija.
 
Brojne organizacije i građani Srbije protive se projektu kompanije Rio Tinto, uvereni da će uništiti životnu sredinu. Taj projekat je povod za demonstracije i blokade puteva, najavljene i za sutra širom zemlje.
  • Zebra

    04.12.2021 16:42
    Vidite sa Bugarima i Rumunima. Prirodna bogatstva Srbije treba da ostanu našim unucima. Kad cena poraste to će biti prilika da se vrate dugovi, a i tehnologija bi trebala postati zelenija.
  • Dragan

    04.12.2021 07:13
    Ah
    Nismo ti nisi naš "moj narod".Kompleksi se leče na zemlji dedova.Nemačka ima isto mnogo litijuma a ni jedan rudnik.Fabrika el automobila Rimac neće kupovati akumulatora ovde već ih kupuje u SAD.Nikl kadmijumovi akumulatori su naj bolji za sad.Na ukrasima za jelke piše isključivo litijumske ne punjive baterije(nikako ne nikl kadmijum) podla podmetači na.
  • Cveta

    04.12.2021 01:59
    Srbija nema regulisan tok otpada lekova sa isteklim rokom, a kamoli da kontrolise nekog poput RioTinta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija