Omikron steže obruč oko Srbije, registrovani prvi slučajevi u zemljama regiona

Taman kada je situacija sa korona virusom u Srbiji počela polako da se smiruje, omikron soj se pojavio u zemljama u okruženju.
Omikron steže obruč oko Srbije, registrovani prvi slučajevi u zemljama regiona
Foto: Pixabay

Kod ovog supermutanta je, pretpostavlja se, povećana prenosivost, a podaci ukazuju da izaziva bolesti različitog stepena težine, od blagih do ozbiljnih stanja. 

Prema ispitivanjima koja su sprovedena do sada, nije jasno da li su postojeće vakcine efikasne protiv njega.
Omikron je registrovan u tri susedne zemlje - u Rumuniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, javlja Blic.
 
U Rumuniji su otkrivena prva dva slučajaovog soja korona virusa kod dvoje Rumuna koji su se vratili iz Južne Afrike 30. novembra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.
 
U Crnoj Gori je utvrđeno da da je jedna porodica obolela od omikron soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
 
Novootkrivena varijanta korona virusa i službeno je evidentirana u Hrvatskoj, prenosi Blic.
 
Novi soj korona virusa omikron, kojeg je SZO označila kao “veoma visok” globalni rizik, a proizvođači vakcina kao "zabrinjavajući", a prethodno je otkriven u 38 država, u Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Izraelu, Velikoj Britaniji, Austriji, Švajcarskoj, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Danskoj, Portugalu i Hong Kongu, a nekoliko nacija – uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Japan i Izrael, zabranilo je ulaske u zemlju putnika iz Južne Afrike, odakle je omikron potekao, i okolnih afričkih nacija.
  • nimic

    05.12.2021 12:42
    a dje je Delta? :)
    Najgora Delta vec zaboravljena, idemo dalje, cika Billy! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.