Krkobabić: Uz pomoć države naseljena 651 seoska kuća

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić rekao je da je, zahvaljujući dodeli bespovratnih sredstava države, kupljena 651 seoska kuća.
Krkobabić: Uz pomoć države naseljena 651 seoska kuća
Foto: 021.rs
Od ovih kuća, njih 132 su namenjene porodicama iz gradskih i prigradskih sredina.
"Vraćen je život u 651 seosku kuću. Od toga su čak 132 porodice rešile da se iz gradskih i prigradskih sredina vrate na selo", rekao je Кrkobabić.
Dodao je da je naseljavanje praznih seoskih kuća fundamentalna ideja za opstanak sela i same Srbije i da je cilj da se u narednih pet godina po 6.000 porodica naseli u prazne seoske kuće, a da bi se "time broj porodica doveo na onaj početni broj od 30.000 iz Velike seobe Čarnojevića".
 
Istakao je da je sledeće godine za kupovinu kuća potrebno desetostruko više sredstava i da se "računa na državu Srbiju, na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na uspešne domaće korporacije i imućne pojedince, kao i na dijasporu koja je najavila da će se ozbiljno uključiti".
 
Do sada je iz tog programa Ministarstva za brigu o selu dodeljeno 651 kuća na teritoriji Srbije. Najveće interesovanje je u opštinama Bačka Palanka, Apatin, Кikinda, Кula, Sombor, a na jugu su to Pirot, Aleksinac, Dimitrovgrad, Svilajnac...
 
Кonkurs je trajao do 1. novembra, stiglo je 945 prijava, a prema uslovima propisanim Uredbom Vlade Srbije, podnosioci prijave na konkurs bili su bračni i vanbračni parovi, mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice i samohrani roditelji, do 45 godina starosti koji žele da započnu svoj život na selu tako što će se osamostaliti iz roditeljskih domova ili iz gradova preći da žive na selo.
 
Vrednost seoske kuće sa okućnicom, koju su zainteresovani sami pronalazili, nije mogao biti iznad 1,2 miliona dinara (10.000 evra), a ceo program se sprovodi u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava koje vrše procenu tržišne vrednosti i proveravaju da li su regulisani imovinsko-pravni odnosi te nepokretnosti.
 
Prvobitno je za ovaj Program opredeljeno 500 miliona dinara, ali je zbog veoma velikog interesovanja taj iznos uvećan i na predlog Ministarstva za brigu o selu uvojen na vladi, na 686,5 miliona dinara. 
 
Novac se dodeljuje kako je propisano Uredbom, do utroška sredstava, po redosledu pristiglih prijava.
  • SNS unistava selo

    06.12.2021 10:22
    Sarena laza
    SNS parazitni sistem je unistio sela, uveliko su uruseni svi gradovi sem BG. Kad se i to obavi, poslednji se urusava Beograd. Ovakva drzava i sistem jednostavno ne funkcionise, a SNS je 9 god koji nisu smeli da se izgube, potrosio na nista. Ovo sve predugo traje i nista se ne desava. Ostace 0 stanovnika u Srbiji, a u Beogradu oko 200.000 staraca, i to za najdalje 30 god. Nista nije uradjeno na EU standardu u zaposljavanju u Javnom sektoru, gde u mestima ispod 20.000 stanovnika "mora" da bude zaposleno 7/100 stanovnika u javnoj upravi. U mestima do 200.000 stanovnika 8/100. A iznad 200.000 9/100 zaposlenih u javnoj upravi. To je jedini sistem koji ce sacuvati Srbiju i da ozive sela i gradovi
  • Dragan

    06.12.2021 08:57
    Ah
    Super a sad one koji su dobili stan preko igre (sačuvaj račun i pobedi) raseliti u te kuće.
  • Diskriminisani

    06.12.2021 08:37
    Naturalna restitucija stoji
    Zašto meni država nije vratila dedinu kuću na selu?
    Kako neko ko je jednima dužnik može drugima da poklanja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.