Počela da radi prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji

U Državnom data centru u Kragujevcu je puštena u rad prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji.
Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.
Data centar u Kragujevcu su sa predsednikom Aleksandrom Vučićem danas posetili i premijerka Ana Brnabić, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, a "dobrodošlicu" im je poželela "Daca" - Data centar android, njihov virtuelni domaćin.
Posao centra je, kaže, da spoji dva sveta, realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.
 
Dodala je da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.
 
Inače, Nacionalnla platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.
 
Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, a investicija je vredna 30 miliona evra.
 
Taj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede. Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.
  • Moj stav

    06.12.2021 17:16
    ...
    @ Miloš,
    jeste mi vec imamo veštačku , ali neinteligenciju... a AV je bio da ubaci patriotski sns čip i uruči člansku kartu ...
  • 002211

    06.12.2021 15:47
    Šta će tu politika? Kakvo povazdano izrabljivanje.
  • Kon Bu Ce

    06.12.2021 15:32
    Konačno
    Najzad da se i Predsedniku doda koje zrno soli....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.