Advokati od ministarstva traže odgovor: Šta Srbija duguje Rio Tintu?

Advokatska kancelarija Radić zatražila je od Ministarstva rudarstva i energetike da odgovori koje obaveze je Srbija preuzela u vezi sa projektom "Rio Tinta".
Advokati od ministarstva traže odgovor: Šta Srbija duguje Rio Tintu?
Foto: Pixabay
Takođe, ova kancelarija traži da se odgovori kojim aktima su utvrđene te obaveze Srbije prema stranim partnerima i na koji način je predviđeno rešavanje eventualnih sporova u vezi tog projekta.
Pozivajući se na član 15. stav 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Advoktaska kancelarija Milenka Radića zahteva od Ministarstva da dostavi informacije, kopije dokumenata i da  po potrebi, omogući uvid u spise u vezi ta tri zahteva.
U saopštenju prosleđenom medijima, kancelarija advokata Radića podsetila je na izjavu premijerke Ana Brnabić da je sa "Rio Tintom" potpisan samo sporazum o saradnji, da "Rio Tinto" od Srbije nije dobio ni dozvolu ni rešenje za eksploataciju, a da će odluka biti doneta tek kada bude urađena studija o uticaju na životnu sredinu, uz napomenu da, ako iskopavanja bude, lanac ostaje u Srbiji i da se litijum ne izvozi.
 
Navedena je i izjava generalne direktorke Kompanije "Rio Sava ekplorejšn" Vesne Prodanović da je već uloženo 250 miliona dolara u taj projekat, da će biti uloženo još 200 miliona i da bi izgradnja rudnika trebalo da počne sledeće 2022. godine, a da bude završena 2026. godine.
 
Kancelarija Radić podseća i na tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta u vezi projekta "Rio Tinto, citirajući njegovu izjavu: "Nisam ja to potpisao nego oni. I šta sad, moramo da platimo 100 milijardi odštete."
 
Citirna je i Vučićeva napomena: "Nećemo dozvoliti nikakvo bušenje oko litijuma dok se ne napravi velika fabrika za baterije za automobile i autobuse" i da će rudna renta će biti pet odsto, kao i da ništa neće biti potpisano "dok ne vidimo šta je dobro za Srbiju."
 
Kancelarija odgovore od ministarstva zahteva uz ocenu da je reč o "nejasnoj situaciji, a uz posebno uvažavanje stručnosti, položaja i angažovanja Zorane Mihajlović, kojoj je poznat ceo projekat još od 2004. godine".
 
Polazeći od zakonskih ovlašćenja Državnog pravobranilaštva u ostvarivanju i zaštiti imovinskih prava i interesa države kroz zastupanje i savetovanje, Kancelarija Radić traži i odgovor "da li je Državno pravobranilaštvo učestvovalo u savetovanju, pregovaranju, pravljenju i potpisivanju akata vezanih za Projekat 'Rio Tinto' od 2004 do danas" i  "ako nije, zašto nije?". 
  • tera

    08.12.2021 16:34
    posto su zakone menjali jednoglasno u skupstini u korist rio tinta, svu stetu materijalnu koju su napravili naplatiti od poslanika i gradjana koji su ih birali SNS sekte.
  • 021

    08.12.2021 16:16
    16:55 jos nisu stigli boootoooviiiiiii !
  • Kerefeke

    08.12.2021 15:56
    Bravo za ovu advojatsku kancelariju.
    Opozicija, organizacije, ugledne , licnosti samo iznose i objavljuju sta vladar i njegovi lose cine.
    Imate moc , nacina, znanja i sredstsva pa preduzmite nesto.
    Trazite sluzbeno informacije kao ova advokatura. Tuzite ih za sve sta moze.
    Time cete ih pobediti. Na obelodanjivanje njihovog prljavog vesa, kriminalnih radnji uopste ne reaguju. Znaci cinite nesto. Narod cini sto moze - izlazi na ulicu. A vi ih tuzite .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija