SAD označile Veselinovića i Radoičića za pripadnike organizovane kriminalne grupe

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je danas da je označilo više osoba iz Srbije, uključujući kontroverzne biznismene Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, za pripadnike kriminalne grupe.

Uz Zvonka Veselinovića i Radoičića, na meti Kancelarije Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) našli su se i Veselinovićev brat Žarko, kao i Željko Bojić i Marko Rosić.

U saopštenju se navodi da je Zvonko Veselinović "lider organizovane kriminalne grupe Zvonka Veselinovića" i "jedna od najozloglašenijih ličnosti na Kosovu povezanih sa korupcijom".
"Organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića umešana je u šemu podmićivanja velikog obima, sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije", navodi Ministarstvo finansija SAD.
 
Članovi grupe su, kako se navodi, "u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući podmićivanje kosovskih carinskih zvaničnika početkom 2019. godine, kako bi omogućili siguran prolaz krijumčarima između Srbije i Kosova, kao i drugi slučaj podmićivanja kosovskih carinskih zvaničnika krajem 2017. godine".
 
"Od kraja 2017. godine Zvonko i Žarko Veselinović su imali dogovore sa političarima da pomognu pobedu njihove partije na izborima, da obezbede političke pobede njihovih kandidata i da opskrbe kandidate velikim sumama novca", navodi se.
 
Zauzvrat, ti političari bi, kako se navodi, "omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, gde su mogli da se bave nelegalnim poslovnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a pružali bi i poslovne informacije kako bi podržali ulaganja braće".
 
Političari bi, kako se dodaje, "nagradili braću Veselinović radeći na tome da im obezbede najbolje infrastrukturne ugovore". Od kraja 2017. godine, Zvonko i Žarko Veselinović su "davali donacije kako bi oprali novac stečen u kriminalnim aktivnostima", navodi se.
 
"Žarko je bio jedan od vođa u organizovanoj kriminalnoj grupi Zvonka Veselinovića, učestvujući sa bratom i organizovanom kriminalnom grupom u aktivnostima krijumčarenja, nasilnih zastrašivanja kompanija, njihovim građevinskim i infrastrukturnim projektima, i u projektima razvoja telekomunikacija", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da su Veselinović i njegova grupa bili optuženi za navodnu umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića, u januaru 2018. godine.
 
"Veselinović i njegovi saradnici u organizovanoj kriminalnoj grupi, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, imenovani su u optužnici za ubistvo, a svako od njih je u atentatu odigrao ulogu za kriminalnu grupu", navodi se.
 
OFAC je danas označila 16 pojedinaca i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i Zapadne hemisfere, prema izvršnom nalogu 13818, na čijoj meti umešani u korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.
  • Trt

    10.12.2021 09:41
    @Nidza

    Čini mi se da nam je ovo "Марина" dopola naučila latinicu, em isto šuketa o procentima, em pokazuje znake istog mentalnog poremećaja - a da ima dva jadnika s tim istim problemom već bi se psihijatri podigli na noge.
  • Samo neki problemi

    09.12.2021 20:21
    Ako moze neko da kaze sefu Aci da je Zvonko najbolji drugar sa njegovim bracom i Milosem
    I da po NS-u placa stranku i akcije sns-a ali leshom jbg
    A znamo i kome daje pare za vodjenje nekih mesnih odbora i tako...
  • misko

    09.12.2021 09:50
    SVICE ZORA
    Ko ne shvata da mu pojasnim. GOTOVO JE, AV pakuje kofere. SAD ovim saopstenjem mu dali do znanja, to se nikad ne kaze direktno u diplomatiji. A i u Nemackoj mu mama otisla u penziju i duvaju drugi vetrovi. Sto je najvaznije narod u Srbiji se BUDI. Bakiceve tvrdnje se obistinjuju ; bice jurnjave po ulicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.