Srbija i Rusija potpisale sporazume o izgradnji centra za nuklearne tehnologije

Vlada Srbije i Državna korporacija "Rosatom" potpisale su Generalni okvirni sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća.
Ovo preduzeće će realizovati projekat izgradnje Centra u Srbiji, saopšteno je danas iz kabineta ministra bez portfelja Nenada Popovića, koji je i predsednik Komiteta za saradnju sa Rusijom.
Sporazume su, uoči posete premijerke Ane Brnabić Moskvi, potpisali Popović i predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov.
Na osnovu sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.
 
"Ovo je istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije, potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija", ocenio je Popović i dodao da će to "podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke i istraživanja".
 
"Potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija", rekao je Popović.
 
Pakermanov je rekao da će u okviru zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biti pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja, što će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu.
 
Istakao je da je početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran "već u 2022. godini".
 
Generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačev rekao je da će Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu građanima Srbije učiniti pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima.
  • Zebra

    09.12.2021 20:20
    Vlada Srbije = SNS interes + novac u nečijem džepu
  • Neo NSovac

    09.12.2021 12:37
    Bežite iz Srbije
    Rusi su najveći paraziti kojima smo se prodali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.