Momirović potpisao odluku - deponije neće biti u dolini Jadra, već kod Krupnja

Ministar Tomislav Momirović potpisao je odluku, kojom se utvrđuje da deponije neće biti u dolini Jadra.
Momirović potpisao odluku - deponije neće biti u dolini Jadra, već kod Krupnja
Foto: 021.rs

Kompanija Rio Tinto je tražila pre nekoliko meseci da se izmeni prostorni plan i da deponija bude u dolini Jadra, a sada se ta odluka poništava, kažu iz udruženja PAKT (Podrinjski anti korupcijski tim), nakon što je ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je Odluku o prestanku važenja Odluke o izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" na životne sredine.

Deponija se, kažu, "premešta" u okolinu Štavice kod Krupnja.

Miroslav Mijatović, iz Udruženja PAKT (Podrinjski anti korupcijski tim) kaže za N1 da je odluka ministra Tomislava Momirovića bila ekspresni potez nakon jučerašnje Vučićeve najave.
 
On je pojasnio da se deponija iz doline Jadra premešta u okolinu Štavice, mesta koja se nalazi na teritoriji SO Krupanj. On kaže da je kompanija Rio Tinto tražila pre dva, tri meseca da se izmeni prostorni plan i da deponija bude u dolini Jadra, da je to je usvojeno, a da se sada ta odluka poništava.
 
"Ovo je jedan ekspresna reakcija ministra Tomislava Momirovića nakon jedne bojažljive najave koju je predsednik izrekao juče na konferenciji za štampu da će država odustati od te lokacije u samoj dolini Jadra, odnosno da će vratiti deponiju i namere kompanije Rio Tinto, da deponiju smesti na teritoriju SO Krupanj, između dve planine, u Štavice. Da podsetim javnost da je kompanija pre tri meseca podnela zahtev za izmenu prostornog plana područja posebne namene, i suština te izmene je bila da se deponija iz Štavica premesti u dolinu Jadra", kaže Mijatović.
 
Dodaje da bi ostvarivanje te namere bila prava katastrofa, kao i da na to upozorava već više od godinu dana.
 
"Da upozorimo javnost i da možda ukažemo predsedniku na stvar koju nije znao. Radi se o dve tehnologije odlaganja otpada. Kompanija Rio Tinto je predvidela da se u dolini Jadra odlaže jalovina u nekim ‘pogačama’ koje bi imale od pet do 10 odsto vlažnosti, a potpuno je druga tehnologija kada je u pitanju odlaganje otpada u Štavicama, između dve planine. Taj projekat je zamišljao da se prave pregradne brane, i da se tečna jalovina odlaže između dve planine, što bi non stop pretilo slivu Jadra, kao i Savi i Drini", navodi Mijatović i ocenjuje da ovom odlukom "ništa nije dobijeno".
 
Ocenjuje da se radi o političkoj odluci predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom "on pokušava da ispegla situaciju do izbora" i da nekako "da narodu do znanja da vlast nije za ovaj projekat kompanije Rio Tinto".
 
"Svi ovi zahtevi koji su bili vezani za struju, za put, u stvari su bili vezani za život. Ukoliko rudnika bude biklo u dolini Jadra, nema života za sva ta sela. Što se nas tiče, nama odluka o premeštanju deponije u Štavice apsolutno ništa ne znači, i mi ukazujemo na to da rudnika ne treba da bude. Mi ne želimo da budemo nikakvi pokusni kunići", poručio je Mijatović.
  • Arsenije

    14.12.2021 14:58
    Bravo Rio tinto
    Srecno za Rio Tinto svi da se raduju sto je predsednik njih doveo! Ove sto se zale treba raseliti, da se oduzme imovina sva jer sprecavaju napredak Srbije I srpskog Roda u novo tehnolosko doba sa predsednikom Aleksandrom Vucicem! I ovi sa protesta da im se imovina oduzme sva i njima I deci, sve na ulicu na kojoj vole da se setaju!
  • Dragan

    14.12.2021 09:09
    Poruka Momiroviću
    Čoveče, povuci potpis dok ne bude kasno !
  • Bane

    11.12.2021 12:43
    Slučaj
    Interesantno! Svaki komentarbima po šest

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.