Objavljena Vučićeva odluka o zakonu o eksproprijaciji: Rokovi su prekratki

Objavljena je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izmenama Zakona o eksproprijaciji.
U odluci kojom je Narodnoj skupštini vratio na ponovno odlučivanje Zakon o izmenama i dopunama Zakon o eksproprijaciji, od 26. novembra, Vučić je ukazao da se izmenama oblast eksproprijacije ne uređuje na odgovarajući način.
"Posebno treba preispitati rokove za preuzimanje pojedinih radnji u postupku, a naročito rok za izjašnjavanje sopstvenika nepokretnosti o predlogu za eksproprijaciju", naveo je Vučić u odluci, objavljenoj na sajtu Predsedništva.
Iako se u ovom slučaju, kako navodi, radi o javnom interesu, nasuprot pojedinačnom interesu, država mora da vodi računa o tome da se svako ograničenje zajamčenih ljudskih prava, kakvo je bez sumnje pravo na imovinu, može sprovesti uz poštovanje prava sopstvenika na fer i pravičan postupak, čime se štiti suština zajamčenog prava.
 
Predsednik je ukazao da je rok od pet dana koji je dat sopstveniku nepokretnosti za izjašnjavanje o predlogu za eksproprijaciju prekratak.
 
"Teško da za tako kratko vreme, čak i sopstvenik koji poseduje odgovarajuća znanja, može da pripremi izjašnjenje, a praktično je nemoguće da neuki sopstvenik može u tako kratkom roku da nađe stručno lice koje će mu pomoći da se izjasni i da se to izjašnjavanje pripremi", naveo je Vučić u odluci.
 
Podsetio je da je pravo na imovinu zagarantovano Ustavom Srbije, kao i međunarodnim dokumentima, a ukazao je i na više odluka Evropskog suda za ljudska prava i Suda pravde Evropske unije.
 
Zbog toga smatra da propisivanjem prekratakog roka za izjašnjenje nije ispoštovan proceduralni zahtev, inherentan pravu na imovinu iz člana 58. Ustava Republike Srbije - da sopstveniku nepokretnosti koja je predmet eksproprijacije bude data razumna prilika da pripremi i iznese svoje izjašnjenje o predlogu za eksproprijaciju.
 
"Izjašnjavanje o predlogu za eksproprijaciju je sredstvo od suštinskog značaja kojim raspolaže sopstvenik u cilju zaštite svog prava na imovinu, a raspolaganje sa dovoljno vremena za pripremu izjašnjenja je neophodan preduslov da bi se mogao smatrati da je sopstveniku pružena razumna prilika da iznese svoj stav i svoju argumentaciju. Sa rokom od pet dana za izjašnjenje takva prilika mu nije pružena", zaključio je predsednik u odluci kojom je skupštini vratio zakon na doradu.
  • MM

    10.12.2021 17:46
    Subota u 14h
    Vidimo se!
  • Novosađanka

    10.12.2021 10:33
    Ta nemojte kasti
    Od najvišeg javnog interesa je rešiti se mafije koja melje ljude pa to prikazuje u udarnim terminima. Koja zastrašuje, otima i ponaša se prema našoj Srbiji kao da je mrzi. Koja će da nas potruje, pretvori u roblje i otera nam decu iz zemlje da bi napunila svoje džepove bez dna ukoliko se svi momentalno ne opametimo.
  • Zebra

    10.12.2021 10:15
    Taj zakon neće sprečiti otkupljivanje zemlje, zastrašivanje seljaka, otimanje. Rio Tinto će dobiti zemlju koju želi. Ali sam rudnik i tehnologija obrade imaju negativne posledice dosta šire od tog podrucja! Na kraju krajeva kopanje i obrada rude mogu da se rade u razlicitim zemljama. Ali ko nas da štiti? Predsednik? Premijerka? Oni prvi gledaju samo svoj interes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.