Gradska čistoća radila istraživanje: gde ima više bakterija - u kontejneru ili na kuhinjskom sunđeru

U laboratoriji beogradske Gradske čistoće ispitivali su zagađenost posuda za smeće, da bi proverili koliko je efikasno njihovo čišćenje.
Gradska čistoća radila istraživanje: gde ima više bakterija - u kontejneru ili na kuhinjskom sunđeru
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Uzorke su, radi poređenja, uzimali sa kuhinjskih sunđera i ženskih tašni i došli do zanimljivih rezultata.
"Dobili smo rezultate da je brojnost bakterija najveća na sunđeru gde je bilo 75 miliona bakterija, a u kontejneru 45 miliona bakterija, dok je kod opranog kontejnera 35.000 bakterija", kaže laborantkinja Milica Rajković.
Zbog toga Gradska čistoća kontejnere pere vrelom vodom i deterdžentom bez sapunice, ali da ne bi zaustavljali saobraćaj, obično to rade noću. Kontejner se pere u posebnom kamionu. Građani se, bez obzira na to, i dalje retko odlučuju da rukom otvore kontejner.
 
"Ovo istraživanje je značilo da pokažemo sugrađanima da kontejneri nisu toliko prljavi kao što misle, da mogu slobodno papučicu da pritisnu ili rukom da dodirnu i otvore i posle toga, naravno, operu ruke", ističe Mina Cakić iz JKP "Gradska čistoća".
 
Inače, u laboratoriji na Banovom brdu Gradska čistoća se nalazi od prošle godine i tu se svakodnevno ovde obavljaju različita istraživanja. Takođe, od aprila ove godine vrše ispitivanja krpelja na lajmsku bolest, a već nekoliko godina istražuju prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca.
  • Reketarenje

    10.12.2021 21:36
    Dokazi su u firmi
    Eee čime se oni bave. Bolje da se pozabave umanjenjem faktura velikim privatnim firmama i uzimanjem novca u gotovini u zameni za umanjene fakture i račune. Kako je moguće da se umanji kvadratura neosnovano iako se zna kolike objekte poseduju klijenti i koliko često kamion od njih odnosi smece?
  • Cao caooo

    10.12.2021 17:11
    Tresnjicica rod rodila…
    Najviše parazita ima na vašoj platnoj listi! I u redovima pokemona,poseban soj su oni koji su prebegli i kojima ste omogućili da kradu a ne budu kažnjavani ali kad tad će neko odgovarati za sve. April je blizu pa se pakujte polako
  • Moj stav

    10.12.2021 13:45
    ...
    Eeee sad sam u dilemi gde "nestanu" bakterije sa mojih sundjera kad bacim sundjere u kontejner !?!? Dal' se razidju na putu do kontejnera ?!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija