Žene će u penziju sa 63 godine i četiri meseca, kao i sa 15 godina staža

Od 1. januara sledeće godine žene u Srbiji će se penzionisati po novim uslovima.
Žene će u penziju sa 63 godine i četiri meseca, kao i sa 15 godina staža
Foto: Pixabay

U skladu sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, starosna granica podiže se za dva meseca, pa će im za odlazak u penziju uz staž od najmanje 15 godina, biti potrebno 63 godine i četiri meseca života, umesto dosadašnjih 63 godine i dva meseca.

Kako je za Tanjug pojašnjeno u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, odredbama Zakona o PIO, koji se primenjuje od 1. januara 2015. godine, propisano je da se starosna granica kao jedan od uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju za žene sukcesivno povećava svake godine za po nekoliko meseci.

Zakon je propisao da se ovaj uslov pomera sve do 2032. godine, kada će uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju za sve osiguranike, dakle i za žene i za muškarce, biti izjednačeni, pa će i jednima i drugima za odlazak u penziju biti potrebno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
 
Za razliku od žena, za muškarce će i sledeće godine ostati isti uslovi, a to znači 65 godina starosti i 15 godina staža osiguranja.
 
Od pomenutih starosnih granica za penzionisanje izuzete su i žene i muškarci koji imaju 45 godina staža osiguranja, jer oni sa toliko godina radnog staža stiču pravo na starosnu penziju, bez obzira koliko godina imaju.
 
Osim nove starosne granice za žene, od sledeće godine važiće još jedna novina, a reč je o odlasku u prevremenu penziju, gde se uslovi menjaju i za žene i za muškarce.
 
Tako će muškarcima za odlazak u prevremenu penziju biti neophodno 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života a ženama 39 godina i 8 meseci staža osiguranja i 59 godina života.
 
U Fondu PIO navode da bi radnici koji hoće da se penzionišu po uslovima koji važe u ovoj godini, radni odnos trebalo da prekinu zaključno sa 30. decembrom, pošto se pravo na penziju ostvaruje po prestanku osiguranja.
 
Zahtevi za penzionisanje se podnose na šalterima Fonda PIO, a mogu se slati i poštom ili elektronskim putem preko portala e-šalter, na naslovnoj strani sajta Fonda PIO.
 
Na istom sajtu može se naći i spisak dokumentacije koju je neophodno priložiti, uz zahtev za ostvarivanje prava na penziju, kažu u Fondu PIO.
  • Radoš

    17.12.2021 18:16
    45 godina rada za penziju
    Građani Srbije su diskriminirani u odnosu na građane EU i u regionu jer moraju imati 45 godina radnog staža za punu starosnu penziju, kao Nemačka.
    Čime su to zaslužili? Netko je bez opravdanja predložio tu granicu.
    Nismo svi privilegirani da imamo benificurani staž 12/18.
  • @Za grešnika

    12.12.2021 19:55
    Pravi ste primer
    Kad se borkinje bore za ženska prava , pa preteraju i tako one druge dovedu u podređen položaj i pri tom još bahato pokažu da ih baš briga što su time načinile diskriminaciju.
  • Za grešnika

    12.12.2021 12:22
    To su vaša prava, tačnije borba za njih. Ako mislite da žene borkinje sada treba da se bore i za vaša prava, pa ih zato prozivate, ogrešili ste se.
    Ne brani vam se, izvolite pa se izborite za bolje uslove, naravno, ne preko ženskih leđa. Prijatan dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.