Poziv RTS-u da emituje film "Quo vadis, Aida?": Gest koji bi doprineo izgradnji mira

Regionalna akademija pozvala RTS da emituje film "Quo vadis, Aida?" koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini.
Poziv RTS-u da emituje film "Quo vadis, Aida?": Gest koji bi doprineo izgradnji mira
Foto: Youtube (Screenshot)

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne Akademija za razvoj demokratije Balša Božović obratio se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film "Quo Vadis, Aida?" koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi.

Osim Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorka glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu.

U pismu se navodi da je vreme da javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost ovog filmskog remek dela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju. 
 
Naglašeno je da je nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprineo izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio- televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dve decenije nakon završetka poslednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima.
  • 3x

    13.12.2021 07:27
    Treba pogledati....
  • Jungman Vorhu

    12.12.2021 18:47
    Autošovinizam
    Gospodo autošovinisti šta kažete za Bratunac Kravice i ostala Srpska stratišta?Jasenovac je suviše spominjativiše. Povraća mi se od Jugopatofilije i autošovinizma.
  • Vasa

    12.12.2021 18:33
    Danas pogledao na web-u
    Treba videti pa prosuditi. Nije sve tako crno. Realno povlače i krivicu UN tj holandskih mirovnjaka. Isti kalup ali bolji od Dare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.