Zakon o eksproprijaciji: Ni na nebu, ni na zemlji

Protesti koji se u vidu blokada saobraćajnica održavaju već tri nedelje jasan su pokazatelj vlasti koliko su zapravo građani besni i zabrinuti zbog uvođenja zakona o eksproprijaciji.
Zakon o eksproprijaciji: Ni na nebu, ni na zemlji
Foto: 021.rs
Sam Vučić, da nije bilo protesta, ne bi u svojim anketama o javnom mnjenju video koliko su građani ljuti i zabrinuti zbog izglasanog zakona o eksproprijaciji i taj sporni akt počeo bi da se primenjuje, piše Danas.
Ali, protesta je bilo i pod "pritiskom ulice" Aleksandar Vučić je odustao od potpisivanja ukaza o proglašenju zakona.
Najavio je da će vrsni stručnjaci i nevladine organizacije biti uključeni u široku javnu raspravu koja zbog toga može trajati i do šest meseci. Taman do posle izbora. Da se do tad ne talasa.
 
Takvom epilogu, kaže za Danas Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, prethodila je konfuzija koja počinje na sajtu Skupštine Srbije, gde se ovaj akt ne nalazi ni u rubrici "doneti zakoni", a ni u rubrici "zakoni u proceduri".
 
"To je potpuno nenormalna situacija, pokazuje da se igramo sa Skupštinom, koja je po Ustavu najviše telo ove zemlje a na neki način simbolično označava gde se u političkom smislu taj zakon nalazi – ni na nebu ni na zemlji. Dodatnu konfuziju podgrejale su protivrečne, dvosmislene izjave predsednika Srbije, koji o statusu zakona može da se izjašnjava kao svaki drugi građanin, ali jedino što po Ustavu može je ili da ga ne potpiše i sa obrazloženjem vrati Skupštini, ili da ga ne potpiše u roku, čime bi zakon bio dostavljen predsedniku Skupštine na potpis ukaza o proglašenju", objašnjava Jovanović.
 
On dodaje i da je očigledno da se predsednik Srbije odlučio za prvu opciju što znači da će se zakon vratiti Skupštini na ponovno glasanje, a sva je prilika da se on ponovo neće izglasati jer će biti potrebna apsolutna većina, dakle bar 126 poslanika koji će sigurno postupiti onako kako im šef stranke kaže.
 
Jovanović kaže i da je pokušaj uvođenja zakona povezan sa projektom Rio tinta, te i da Vučiću takva "zbrka" nije bila potrebna pred izbore u aprilu.
 
"Kada se oni okončaju, a nekako ne sumnjam da će na izborima opet formirati većinu, onda će verovatno imati znatno jači argument da kaže kako je to bio deo priče, glasalo se za tu vladu i ona će nastaviti posao. Do tada, javna rasprava može da bude maska za odlaganje odluke, ali je pitanje šta tačno znači javna rasprava. Neke od mojih kolega sa Rudarskog fakulteta koji su za Rio Tinto radili neki izveštaj, pitali su me da li mogu da iznesu podatke koji nisu obuhvaćeni klauzulom službene tajne. Sve se to odigravalo na skupu koji je organizovala SANU, gde su učestvovali najeminentniji stručnjaci", priča profesor Pravnog fakulteta.
 
To znači, dodaje on, da su takvi skupovi zapravo postojali, ali da mediji sa nacionalnom frekvencijom i javni servis o tome nisu izvestili, nisu poslali kamere, otvorili debate na RTS-u da prikažu to kao jednu ozbiljnu stvar.
 
Jovanović ukazuje da kao i u drugim oblastima javnog života u Srbiji, tako i u priči o rudnim nalazištima koji jesu neki ekonomski zalog za budućnost, postoji skliznuće u ekstremne stavove. U jednom delu je stav "to nas ne interesuje, treba zaustaviti priču da bilo ko to može da eksploatiše", a u drugom takođe radikalno "apsolutno nas ne interesuje koje su ekološke posledice načina eksploatacije koji je ovde planiran".
 
"U nekoj normalnoj državi razgovaralo bi se tako da se na neki normalan način vidi šta su koristi, šta štete, pa bi se odluka donela posle dobrog vaganja. Ali ovde, kao i za mnogo drugih stvari, možemo da sa dosta osnova sumnjamo kako je neko tu našao neki lični interes, neko je nekome nešto obećao i tako je sve krenulo mimo bilo kakvih razumnih tokova javne rasprave", zaključuje Jovanović.
 
Sutkinja Ustavnog suda u penziji Mirjana Rašić ističe da se ne može sa sigurnošću tvrditi kako će povlačenje zakona da promeni planove Rio Tinta jer se ne zna tačno ni šta je ko sa tom kompanijom potpisao.
 
"Ovaj zakon je suprotan demokratskom pravnom poretku. Tu nije samo bitno to što su dati kratki rokovi za konačno rešenje o eksproprijaciji, to je toliko očigledno da se predsednik na to nije ni morao pozvati. Meni je posebno zabrinjavajuće to proširenje javnog interesa. To je najgora stvar. Proglašava ga Vlada, u to se uvlače i neki međunarodni ugovori za koje ne znamo ko su korisnici a onaj o kome se radi, vlasnik imovine, nema pravo da učestvuje u postupku utvrđivanja javnog interesa", kaže ona.
 
Dodaje da kada eksproprijacija krene utvrđivanjem javnog interesa, vlasnik nema šta da utvrđuje, nema pravo da tvrdi kako je povređen javni interes. 
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • Danijela

    13.12.2021 06:35
    Oterace nas iz sopstvene drzav
    Vucicu samo kazu potpisi tu i tu , dal iko misli da on uopste gleda sta potpisuje i da li ga uopste zanima ovaj narod i gradjani ove drzave. Zanima me samo da li iko od ovakvih politicara sto gledaju samo svoje d*pe je ikad pomislio na to da njegovi potomci treba da zive na ovoj planeti i da ce oni jednog dana biti zatrovani zbog toga sta danas oni rade ili sj toliko sebicni da ih briga i za svoje potomke ?
  • Salamander

    12.12.2021 20:28
    politički egzorcizam
    postaje neminovnost


  • Станко

    12.12.2021 19:27
    Ха ха коментар
    Ћилас за Премијера, Ћута за председника. Њих двојица ће се договорити ко ће УГАСИТИ СВЕТЛО.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.