Nestručni kadrovi i ugalj lošeg kvaliteta krivi za nestanak struje i grejanja

Dok je veliki deo Srbije bez struje ili grejanja, nadležni krive "vlažan i težak sneg".
Nestručni kadrovi i ugalj lošeg kvaliteta krivi za nestanak struje i grejanja
Foto: Pixabay
Kritičari, međutim, kažu da je ovo ishod dugogodišnjeg nestručnog upravljanja velikim sistemima poput TENT-a, Elektroprivrede ili kolubarskih kopova, piše Vreme.
Kako je rečeno, oko 2.200 trafo-stanica u celoj zemlji iskočilo je iz mreže. Dok je juče ukupno 90.000 građana bilo bez struje, danas električnu energiju, kako javlja RTS, nema 28.000 korisnika.
Jedna od najvećih termoelektrana Evrope tako je kolabirala pod udarom snega.
 
Ne bilo kakvog, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS), već posebno "teškog i vlažnog" koji je kidao provodnike dok je jak vetar rušio drveće na mrežu. Bez električne energije, ponegde i vode, ostali su Obrenovac, Surčin, sremska naselja, delovi Šumadije, zlatiborske regije, Prijepolja…
 
U termoelektrani "Nikola Tesla" je problem ugalj ionako lošeg kvaliteta, koji je sada dodatno nakvašen. Dragoslav Ljubičić to zna iz prve ruke, jer u TENT-u radi na dopremanju uglja iz kopova. Za Vreme kaže da to što stiže iz Kolubare više liči na "jalovinu i glinu" nego na ugalj.
 
"Drugi razlog ispadanja TENT-a je nedostatak mazuta, sada ga dopremaju kamionima što znači da je doteralo cara do duvara. Ali, sve je to posledica lošeg upravljanja od dolaska naprednjaka. Što veća količina neznanja, to očito manja količina straha, pa preuzimaju TENT i EPS i upropašćavaju sistem", kaže Ljubičić koji je sindikalac "Nezavisnosti".
 
Do sada se samo tokom smrtonosnih poplava 2014. godine desilo da puknu svi blokovi TENT-a. Čak i tokom bombardovanja 1999. je elektrana radila, mada je grafitnim bombama ometan prenos struje.
 
Sada je decembarski sneg izbacio veći broj blokova elektrane, premda nadležni nisu saopštili koliko tačno. Zvanična merenja Elektromreža Srbije, pokazuju da je u ponedeljak oko podneva Srbija proizvodila samo 1200 megavata energije iz termoelektrana - dvostruko manje nego pre sedam dana.
 
Kako kaže Ljubičić za Vreme, sreća u nesreći je što na Balkanu temperatura nije u debelom minusu pa se struja može masovno uvoziti iz susedstva.
 
Ovaj sindikalac kaže da nije normalno da sneg od 30 do 50 centimetara izazove ovakav kolaps. 
 
"Imate nekoga ko stalno ide istim putem i rešava problem, i nikako da ga reši, ali on ide i dalje istim putem. Deset godina nestručnosti SNS-a, i uzdajanja u sreću… do sada su imali sreću, a sada su probili dno", navodi sagovornik nedeljnika Vreme. 
 
Analiza Fiskalnog saveta iz 2019. godine pokazala je, prenosi Vreme, da EPS ne ulaže dovoljno ni za pokrivanje troškova amortizacije, što rezultira prevelikim rasipanjem struje i nepotrebnim zagađenjem. Dalje se navodi da se novac razbacuje na visoke plate velikog broja zaposlenih.
 
Originalni tekst čitajte na sajtu Vremena
  • "banderaš"

    14.12.2021 15:52
    Tragikomedijas Mućaćo Kolumb.s
    Popravi će sve to doktori i magistri uz pomoć partije , samo da se prebroje .
  • Pera

    14.12.2021 15:16
    Sta ste ocekivali kada sve sami kriminalci rade sa EPS-om: Inkop Zvonko Veselinovic (osumnjicen za organizovanje ubistva Olivera Ivanovica), Ultrakop Marko Vuckovic Mare (15 krivicnih prijava) vodja navijaca "Ultras boys"...
  • Zoran

    14.12.2021 14:18
    Havarija
    Da li tako pričaju u Americi kada im milion stanovnika ostaje bez struje kada se sve zaledi i kada mokar snijeg kida svu mrežu, kada im uragan pokida i sruši sve. Dali vajni komentatori to znaju. Da li tada u Americi ima nestručnih lica kao kod nas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija