Mihajlović izbegla pitanje o svojoj odgovornosti za nestanak struje: Kriva je uprava EPS-a

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je za RTS da oko 30 odsto pogona EPS-a trenutno nije u pogonu i da je za trenutnu energetsku krizu kriva uprava EPS-a.
Mihajlović izbegla pitanje o svojoj odgovornosti za nestanak struje: Kriva je uprava EPS-a
Foto: 021.rs
Mihajlović je rekla za RTS da trenutno oko 9.000 korisnika nema struju, odnosno oko 260 trafo-stanica nije u funkciju. U nedelju je, kaže, bez struje bilo oko 126.000.
"Pričamo o distributivnom sistemu koji očito godinama nije dobro održavan, mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno, gde nije... Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju", istakla je ministarka energetike.
Ukazala je da EPS ima obavezu da spremi predlog zaključka da se umanje računi onim građanima koji nisu imali struju.
 
"Sneg je elementarna nepogoda, to je objektivni faktor problema, u svim oblastima energetike moramo da ulažemo mnogo više. Sve što radite dođe na naplatu, to je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a, imamo situaciju da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem", istakla je Mihajlović.
 
Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu, ističući da mora da se promeni način planiranja u oblasti energetike.
 
"Energetika mora da promeni način kako funkconiše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi", rekla je ministarka rudarstva i energetike.
 
Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.
 
Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Mihajlović je rekla da ćemo "morati još više da radimo na tome".
 
Dodala je da je EPS mesecima unazad govorio da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.
  • Sem

    16.12.2021 14:40
    Elektrodistribucija
    To Ti je brate zapošljavanje po partijskoj dužnosti Ovo je to tako od 45 pete.Kad je koji ministar za svoj nerad(sa kupljenom diplomom) za šta odgovarao,kad je koji dao ostavku,KAD JE KOJI ZA ŠTA KAŽNJEN.Zato nam deca beže u inostranstvo.Nismo. MI slepi da to nevidimo.To je stvarnost to je SRBIJA.ŽIVELI

  • Komšija

    15.12.2021 21:31
    Stručnjaci
    Za vreme NATO bombradovanja nikad EPSnije doziveo ovakav kolaps, koliko sad zbog jednog snega. Oterali ste sve pametne i vredne ljude koji si se pobunili protiv vašeg neznanja i bahatosti. ElektrovojvodIna je bila pojam za sve disttibuscije u regionu, a onda ste došli Vi i vama slični. Najbolji inzenjeri i monteri su odavno pobegli, ostali su samo oni koji moraju ili nemaju gde. Monterima svaka čast, takav posao raditi za mizeriju od plate to je sramota za celo rukovodstvo EPS a. Postavite inzenjere na rukovodeca mesta kao sto je i bilo a ne partijske vojnike.
  • crni domino

    15.12.2021 20:07
    Važniji joj je Vučićev i njen rejting od spremnosti EPSa za nastupajucu zimu, iako je ministarka ENERGETIKE… Povraća mi se od pomisli na nju i Vucica…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.