Da li je novac za vetroelektrane bačen u vetar?

Preduzeće Elektromreže Srbije (EMS) moralo je da plaća havarijsku električnu energiju iz uvoza po ceni od 330 evra za megavat-sat zbog balansiranja vetra.
Da li je novac za vetroelektrane bačen u vetar?
Foto: Pixabay

Zato se postavilo pitanje kakva je korist od zelene energije, ako u najtežim trenucima, kada nema dovoljno uglja za proizvodnju struje stvara dodatni trošak, umesto da pomogne.

Direktorka EMS Jelena Matejić navela je da je vrlo teško balansirati sistem ukoliko neinertni izvori pređu 20 odsto ukupnog portfolija jedne zemlje.

"Mi smo, nažalost, ovih dana imali i imaćemo prilike da vidimo šta znači energija iz vetra, koja je padala do nule, pa na tri megavata, do punih 50, što je nama izazvalo nužne troškove da kupujemo havarijsku struju koja košta do 330 evra", rekla je Matejić.
 
Kako piše Politika, s pravom se postavlja pitanje da li je podsticaje koje država daje investitorima za proizvodnju zelene energije trebalo pametnije iskoristiti.
 
S druge strane, termoelektrane u Srbiji su veliki zagađivači, što je, piše Politika, između ostalog, rezultat i starosti i male efikasnosti.
 
Prof. dr Milan Radunović, viši konsultant u inženjerskoj kompaniji Energetski sistem "Interogator" kaže za Politiku da se prilikom davanja velikog značaja obnovljivim izvorima energije nije vodilo računa o činjenici da za svaki megavat iz vetra i solara u svakom momentu moramo imati balansnu energiju, odnosno energiju koja se koristi kada nema vetra ili sunca. 
  • B&B

    18.12.2021 00:09
    Banana Drzava
    Ne lupetaj Matejic, ista si kao tvoj partijski drug iz pecenjare.... Nikad se Vetro generatori i ne smatraju primarnim izvorima, danas kada duva vetar i proizvodis preko plana onda visak koristis da akumuliras energiju preko reverzibilne hidro elektrane ili da smanjis spaljivanje uglja...itd, a zatim taj visak vode ili uglja koristis kada ne duva vetar. Problem je sto se vi bavite poslom i pristupate tom problemu kao da pecete cevape kod Grcica....
  • dijasporac

    17.12.2021 17:16
    @Nenad K.Stefanovic
    Zanimljivo je da nijedna susedna zemlja ne zna za tu informaciju, ne zna ni EU, susedne drzave (Rumunija i Bugarska) bi morale da budu obavestene o izgradnji nuklerake na njihovim granicama a posto su one prostor EU i sama EU bi morala to da zna. Da ne kazem o USA, Rusiji i sve prisutnom partneru Kini, svi oni bi znali za tu inforamaciju ako bi druga strana pravila Srbiji nuklearku i ta informacija bi bila pustena u medije da se obori srpska vlast koja radi u korist njihovih globalnih protivnika.

    Na stranu da izgradnja nuklearke kosta vise od 10 milijadi us$ i da je potrebno opsezno visegodisnje istrazivanje i jos opseznije projektovanje vezano bas za odredjenu lokaciju. A sama izgradnja ako je sve u redu traje 5-6 godina minimalno. Srbija jednostavno nema finansijsku moc da izgradi nuklearku i tu je kraj price.
  • dijasporac

    17.12.2021 17:05
    @E moji mi
    1.5GW je instalisana snaga a ne ono sto se proizvede u 1 sat, jedinica za proizvedenu energiju je GWh te bi 17.decembra u UK proizvodnja u vreme kad sunce emituje maksimalno proizvodnja bila 1.5GWh. No problem je sto to nije istina, 17.decembra nebo nad UK je uglavnom (90%) oblacno, sto je proverljivo i na aplikacijama za radare za oblacnost. Znaci, 17.decembra u 5-6 sati koji su pogodni za rad solarnih panela i pri tolikoj oblacnosti tih 1.5GW nije ni 50MW jer je stepen iskoriscenja 25-3%.

    Problem sa vetroparkovima i solarnim panelima je u stepenu iskoriscenosti, vetra obicno nema kada su ekstremno niske ili visoke temperature u nasim ( Banatu) krajevima a solarni paneli imaju ucinak u letnjem periodu kada su visoke temperature i mnogo se koriste klima uredjaji, zimi je njihov stepen iskoriscenosti u nasim krajevima ispod 10% od instalisane snage.

    Neko spominje geotermalnu energiji, nje ima u odredjenim podrucjima i ekonomski je isplativo je koristiti je ali to je opet zanemarljiv % Srbije. Sebija je iskoristila oko 50% hidropotencijala, odnosno mogla bi da izgradi jos ovoliko koliko ima energetske snage na rekama i protoku vode koja prolazi kroz Srbiju ako vec ne zeli da predje na nuklearnu energiju i uz razumno koriscenje energije bi bila sigurna. Razumno koriscenje je energetska efikasnost, kako u stambenim zgradama tako i u industriji (njima vece cene, slicne cenama u EU). Znaci omalterisati 50% bezavrsenih kuca po Srbiji, ugraditi prozore koji dihtuju itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.