Plan za budućnost Beograda na uvidu u vreme praznika

Organizovanjem javnog uvida u Nacrt izmena Plana generalne regulacije Beograda (PGR) u vreme praznika nastavljena je neprihvatljiva praksa svođenja učešća javnosti na formalni minimum.
Plan za budućnost Beograda na uvidu u vreme praznika
Foto: Pixabay
To je ocenila organizacija Ministarstvo prostora.
 
Ta organizacija zatražila je odlaganje javnog uvida u nacrt prostornog plana uz ocenu da sprovođenje takvih procedura i samovolja onemogućavaju direktno učešće građana u procesima donošenja odluka.
"Period novogodišnjih i božićnih praznika ne može biti vreme za uvid u jedan od najvažnijih dokumenata kojima se definiše prostorni razvoj Beograda. Podsetimo, PGR Beograda predstavlja krovni urbanistički dokument koji bliže određuje strateške ciljeve, definisane Generalnim urbanističkim planom Beograda (GUP)", navodi se u saopštenju te organizacije.
 
Oni su naveli da PGR predstavlja dokument od suštinske važnosti za prostorni razvoj čitavog grada Beograda i kvaliteta života u njemu i da se kao takav mora razvijati uz poštovanje načela učešća javnosti i širi društveni dijalog.
"Podsećamo da je u toku definisanje strateških ciljeva razvoja grada, odnosno izrada Generalnog urbanističkog plana Beograda do 2041. dodine. Ovaj proces započet je pre više od dve godine, bez adekvatnih konsultacija sa javnošću. U tom kontekstu, redosled javnih uvida i mogućeg usvajanja planova strateškog i regulacionog (operativnog) karaktera je nelogičan", istakli su iz Ministarstva prostora.
 
Naglasili su da je ključno da se stručna javnost, predstavnici organizacija civilnog društva, komšijske i građanske inicijative, i uopšte zainteresovana javnost, uključe u procese donošenja prostornih politika i upravljanja.
 
"Imajući ovo u vidu potpuno je neprimereno da se ovakav dokument nađe na javnom uvidu u toku praznika, te zahtevamo odlaganje javnog uvida i proakitvniji pristup institucija u širem dijalogu o budućnosti grada", navodi se u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali: Nova planska praksa, Ministarstvo prostora, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Ekonaut, Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) i udruženje građana Ulice za bicikliste.
  • Miki maus

    17.12.2021 21:02
    Pohvalno za bg. Novi sad nije u stanju da donese gup 12 godina. A bg doneo gup plus radi novi. Doneo pgr za citav bg i sad eadi novi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.