Vučić: Smatrajte da je Grčić podneo ostavku, desila nam se savršena oluja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se može smatrati da je direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić već podneo ostavku, zbog kolapsa elektroenergetskog sistema.
Vučić: Smatrajte da je Grčić podneo ostavku, desila nam se savršena oluja
Foto: 021.rs
On je za resornu ministarku Zoranu Mihajlović ocenio da "ne vidi da je u ovom slučaju imala neku krivicu".
 
"Naš narod najviše voli da vidi nečiju glavu, a ne da se rešavaju problemi. Računajte kao da nije na tom mestu. On čeka da ustpostavi sistem i računajte, to je tri-četiri dana, kao da je već podneo ostavku", rekao je Vučić, gostujući na Pinku povodom sastanka koji je danas imao sa članovima Vlade i čelnim ljudima javnih preduzeća iz oblasti enregetike na kojem se razgovaralo o energetskoj krizi.
Vučić je rekao da Srbija nema dovoljno energenata kada dođe hladno vreme i da je on o tome stalno govorio.
 
Za energetsku krizu ocenio je da se desila takozvana "savršena oluja" kao na filmu i da se desilo mnogo toga što nije ničija krivica.
"Nama se dogodila 'savršena oluja' samo što neki to ne priznaju. Hoću da vidim i učešće građana, da čujem kritike i da ujedinjeni rešavamo probleme. Primetili ste kada govorim o ceni struje, gasa, svi se pitaju u čemu je problem jer imamo dovoljno. Nemamo dovoljno, čim krenu hladni dani nemamo", rekao je Vučić.
 
Predsednik Srbije je naveo da veruje da neće doći do restrikcija struje, ali da to ne može da tvrdi 100 odsto.
 
Dodao je da je zamolio rudare da od sada kopaju 75.000 tona uglja dnevno i da će se učiniti sve kako bi se kriza ublažila, a najavio je da će na Svetog Nikolu, na svoju slavu u nedelju, biti u TENT-u i da ni za koga nema praznovanja.
 
"Razgovarali smo o ciljevima koje možemo da ostvarimo, šta su stvari koje nismo radili od 1984. godine, jer ništa nije lako kao što izgleda", rekao je.
 
On je istakao i da se "u mnogim zemljama u danu podigne cena gasa za 40 odsto ili struje za dva ili tri puta, a da Srbija i dalje ima jeftinu struju".
 
"Od Srbije samo Ukrajina i Gruzija imaju nižu cenu struje, a svi u regionu koji imaju manje plate imaju skuplju struju", rekao je Vučić i dodao da se bori da se cena struje i gasa ne menja.
 
Kazao je i da ne smatra je bilo sabotaže u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu koja je obustavila proizvodnju zbog lošeg kvaliteta uglja kad je u nedelju pao sneg.
 
"Nadležni neka rade svoj posao. Mislim da je u pitanju neodgovornost, javašluk i nešto na šta ne možete da utičete", rekao je Vučić.
 
Naveo je da je obezbedjeno šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uvozom iz Rusije po ceni od 270 evra za 1.000 kubnih metara, a sada je cena u Evropi 1.700 evra.
 
"Zahvaljujući dogovoru sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom dnevno na uvozu gasa uštedimo oko osam miliona evra", izjavio je Vučić i dodao da se može očekivati da će u narednim mesecima biti još gora situcija u Evropi kad je u pitanju cena energenata, još teža od one izazavne pandemijom korona virusa.
 
Kako je rekao, Srbiji je na dnevnom nivou potrebno devet ili 10 miliona kubnih metara gasa, zbog čega se sa Rusijom pregovara o dodatnim količinama, koje bi bile skuplje plaćene od dogovorenog uvoza u narednih šest meseci.
 
"Na berzi je današnja cena, zahvaljujući glupim izjavama evropskih političara, 1.700 evra, a ići će i na 1.800 evra", rekao je Vučić i dodao da će, ako bude potrebno, ponovo zvati Putina da pregovara o ceni gasa.
  • ivan

    18.12.2021 22:05
    Cijene gasa/plina
    Cijene gasa/plina na svjetskim burzama danas (18.12.2021.):
    USA: cca 100 EUR za 1000 kubika (3,7 USD/MMBtu)
    EU: cca 1200 EUR za 1000 kubika (1350 EUR/MWh).
    Glavni isporučitelj plina za EU je Rusija.

  • Ja

    18.12.2021 19:47
    MISIM STVARNO
    Struju proizvedemo, pa izvezemo, pa neki Lazarevic ili vec neko istu uveze...Ako bude restrikcije struje kako ce raditi gasni kotlovi skupo ekolisko gorivo, znaci pecke na ugalj i u sumu po drva-ekoloski... TNG za vozila sada je jednak sa cenom nafte (predjena kilometraza i potrosnja izadje ista cena) ekoloski nema sta... A i price da je cena struje, gasa, goriva kod nas jeftinije nego u silnim drzavama, kolika je plata u tim zemljma... Misim stvarno
  • Zoran

    18.12.2021 14:45
    Grčić Peko prasiće sa hrskavu koru...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija