Održan protest protiv Rio Tinta ispred Vlade Srbije: Sa koliko nula se piše izdaja?

Ispred zgrade Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici u Beogradu, u organizaciji Ekološkog ustanka, održan je jednočasovni protest građana protiv korporacije Rio Tinto.

Nemanjina ulica bila je blokirana.

Učesnici protesta nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima je pisalo: "Sindikate na blokade", "Sa koliko nula se piše izdaja?", "Istinu progovori državo". 

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije "Rio tinto" naglasivši da je to "jedan uspešan korak" ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da Vučić ima rok do Božića da briše iz Prostornog plana projekat "Jadar" i da im dostavi sve što je potpisano od strane njegove vlade, ali i od 2004. godine pa naovamo s tim u vezi.
 
"I da se to raskida, on ima samo jednu opciju a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Homolju se takođe priprema haos", rekao je Jovanović.
 
Naveo je da su se danas okupili ispred Vlade da bi još jednom jasno izneli svoje zahteve, a da nakon Božića nastavljaju sa blokadom. "Bićemo tamo gde nam je mesto - da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama", rekao je Jovanović.
 
On je naveo da zahtevaju i da se momentalno povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u ranijim blokadama, da policija prestane da dolazi na vrata ljudima i da ih maltretira, a i da se prestane sa progonom novinara, podsećajući da su i ranije iz Ekološkog ustanka izneli da su se u Šapcu pojavili plakati na kojima se "traži glava" novinarke "Podrinjskih" Isidore Kovačević.
 
Dodao je da traže i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje - kako na šabačkom mostu, tako i u drugim mestima u zemlji za vreme blokada. 
 
Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom "Jadar" kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao deo dotadašnjih organizatora.
 
U Novom Sadu danas nema protesta.
  • Mika

    19.12.2021 08:48
    paradoks
    Kada društvo za zaštitu životinja protestvuje, učesnici ne jedu svinjetinu niti peku vola na ražnju.
    Na protestu protiv litijuma učesnici ne ispuštaju iz ruku uređaje (mobilne, laptopove, kamere, ...) sa litijum baterijama. Štaviše demostriraju da im je litijum preko potreban.
  • Ka

    18.12.2021 22:36
    Zašto prepucavanje
    Mislim,bar se nadam da nam je svima stalo da sačuvamo ovo malo prirode što je ostalo.Nevazno je ko je pokrenuo proteste.Bitno je da ovi što su zbog para izgubili kompas,trgnu i zaustave Negde linija mora da se podvuče.Marš iz Homolja!
  • Nidza

    18.12.2021 19:22
    Građanin @ Haahh... za Jevreje svakako necemo da pitamo, a ono sto nam je na Petrovaradinu bitno odavno ZNAMO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija