Profesor Ristić: Zašto nas lažu da sa Rio Tintom nije ništa dogovoreno

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić pozvao je Vladu Srbije da poništi uredbu o izradi Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar".
Profesor Ristić: Zašto nas lažu da sa Rio Tintom nije ništa dogovoreno
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)

On je Vladu Srbije pozvao i da poništi lokacijske uslove koji su, kako je upozorio, samo poslednji korak pre donošenja građevinske dozvole za formiranje rudnika litijuma u dolini Jadra.

Ristić je rekao da su za njega ponižavajuće izjave ministarke rudarstva Zorane Mihajlović da treba sačekati studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, pre iznošenja stavova o štetnosti projekta "Jadar".
 
"I stalno se ponavlja kako ništa nije odlučeno. To je najobičnija laž, jer u isto vreme kad se govori da ništa nije odlučeno, mi imamo u Službenom glasniku da Vlada Republike Srbije formira Radnu grupu za implementaciju projekta ‘Jadar’ i rešavanje svih problema koji mogu da se jave pri implementaciji projekta", rekao je Ristić na protestu u Beogradu.
Ukazao je da je na čelu te grupe upravo ministarka Mihajlović, a da pored nje sede i pomoćnici ministara ili državni sekretari iz gotovo svih najvažnijih ministarstava, kao i direktorka preduzeća "Rio Sava", predsednik misije Svetske banke u Srbiji i drugi sekretar ambasade Australije u Beogradu.
 
"Ništa nije odlučeno, a lepo piše da treba da pomognu implementaciju. Zašto nas lažu", upitao je.
 
Dodao je i da je za njega najveći poraz kada pročita da je naša zemlja saglasna sa sprovođenjem akcionog plana raseljavanja stanovništva koje, kako je rekao, sprovodi privatna multinacionalna kompanioja.
 
"Za mene lično to je veiliki poraz, pitam se imamo li suverenitet u svojoj sopstvenoj zemlji", kazao je Ristić.
  • Lole

    19.12.2021 09:06
    Jasno je da neće stati dok ne unište celu zemlju.
  • Živković

    18.12.2021 21:10
    Treba sačekati procenu o uticaju na životnu sredinu. A procenu pravi rio tinto?
  • Botovi

    18.12.2021 20:01
    @salamander @kortomalteze
    Opa, radna subota, a?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.