Svetlana Bojković: U pitanju je naš opstanak, naš život, naše zdravlje, prema tome, marš Rio Tinto

Glumica Svetlana Ceca Bojković, obraćajući se okupljenima na skupu protiv Rio Tinta ispred Vlade Srbije, rekla je da se protesti moraju nastaviti jer "je u pitanju naš opstanak i naše zdravlje".
"U pesmi o Boljem životu ima još jedan stih koji se često preskoči – 'jer život traži bolje ljude', to je važno. 'Hoću da ga zgrabim pa kako bude, ali ja nisam taj soj jer život traži bolje ljude…' Naši protesti moraju da se nastave, nema stajanja, u pitanju je naš opstanak, naš život, naše zdravlje – voda, vazduh i zemlja i to se ne sme dirati. Prema tome, marš Rio Tinto, marš svi rudnici koji devastiraju našu prirodnu sredinu i naravno ljude. Idemo dalje", rekla je Svetlana Bojković, prenosi N1.
Ne bojte se ljudi, imamo pravo na normalan život
 
Novinarka iz Sente Mina Delić dobila je prijavu na 100 do 150.000 dinara kao "organizatorka protesta" samo zato što je podelila post na svojim društvenim mrežama, naveli su iz Ekološkog ustanka i upitali - jel to država.
Delićeva je, obraćajući se okupljenima ispred Vlade Srbije, rekla je da je običan građanin i lokalni novinar. Neko treba, kaže, da digne glas i da kaže – dosta je ljudi. 
 
"I ovom prilikom želim da govorim o pritiscima koji se dešavaju u malim sredinama – mi ne postojimo na mapi, nema nas u medijima, moji sugrađani, komšije – oni su zabetonirani u ćutanje i ima nas nekoliko koji smo digli glas", navela je, dodajući da im nije lako, ali da se ne kaju. 
 
"Mi smo ovde da podržimo sve male sredine, pozdrav za moju Sentu i tu smo da kažemo  – ljudi, nemojte da se bojite. Ovaj target sam nosila i 1999. godine, danas ga isto nosim, doduše neprijatelj je malo drugačiji i bojala sam se i više se ne bojim, jer branimo svoju životnu sredinu, jer mi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i normalan život", navela je Mina Delić.
 
Je l’ moju glavu traže oni koji su tukli ljude čekićima?
 
Glavna i odgovorna urednica "Podrinskih" Isidora Kovačević izjavila je da su juče u Šapcu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili.
 
"Glava novinarke i urednice osvanula je juče na poternici na svim banderama, na svim zgradama, na svim automobilima, na stablima, parkovima u Šapcu. Ta glava je moja", rekla je Kovačević obraćajući se sa stepenica na ulazu u zgradu Vlade.
 
Kako se navodi na poternici, nagrada za njenu glavu je "miran san Šapčana".
 
"Ja ovoga puta pitam koji to Šapčani nemaju miran san ako ja dobijam toliku podršku svojih sugrađana. Da li su to oni koji su gazili ljude bagerom na mostu, da li su to oni koji su ih tukli čekićima, motkama i šipkama, da li su oni ljudi koji su sprečili Gradsku izbornu komisiju da radi za vreme izbora, da li su to oni koji su palili baklje za vreme vanrednog stanja na krovovima zgrada", upitala je urednica "Podrinskih".
 
"Poternice" nisu politika, nego kriminal
 
Advokat iz Šapca Aleksandar Mijailović, koji se takođe našao na "poternicama" koje su se juče pojavile u Šapcu, rekao je da ga "nisu zastrašili". Ističe da poternica nije politika, nego "kriminal". 
 
"Moram da pitam da li je ovo poruka koja se šalje mladima, da ste ako imate drugačije mišljenje nepoželjni. Mi njima kažemo 'Rio Tinto marš sa Drine', a oni kažu 'Mladi marš iz Srbije', da li je to poruka? Jasno je, poruku smo shvatili, nećemo otići, borićemo se do pobede", rekao Mijailović.
 
Na početku svog obraćanja postavio je pitanje okupljenima "u kojoj su se zemlji probudili jutros".
 
"Mi smo se juče u Šapcu probudili u Teksasu, juče su se pojavile poternice. Neko je u SNS mislio da je dobra ideja da napadnu jednog advokata, jednu novinarku i jedno maloletno lice. Pretpostavljam da je razlog zašto sam se ja našao na toj poternici što sam jedan od branilaca Dragana Milovanovića Crnog, ovom prilikom moram da im poručim, nisu me zastrašili, odbranićemo Crnog i nećemo stati na tome", kaže Mijailović.
  • Djekson

    20.12.2021 17:19
    Nerc
    Rece Gospodja Glumica Ekolog Odevena sas Bundu od Odranoga Nerca
    Nema Veze Ekolzi se ne Bore za Zivotije tako da ima Pravo Na Bundu
    A za Marš Rio Tinto ima da ga Marširate još Godinu I po Dana
    Jer se Ništa i ne Dešava
  • Vladan

    19.12.2021 16:46
    @Bosanac

    E sad kad si se izvežbao da sastaviš savet, udeli ga nekom od vaših bosanskih glumaca i ne trpaj se u tuđa posla.
  • Caca

    18.12.2021 22:05
    @Radomir, nisi ti clan sns-a. Jer da jesi, ne bi tako pricao. Sns se time ne bavi. Botovi su najaktivniji bili u vreme zutih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija