Inženjeri: Izjava Vučića u Kostolcu dokaz nestručnosti, poltronstva i politike "ne talasaj"

Izjava Aleksandra Vučića da se dnevno 3.000 tona uglja vagonima isporučuje iz ugljenokopa u Kostolcu termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu je potvrda i dokaz javašluka, nestručnosti i poltronstva.
Inženjeri: Izjava Vučića u Kostolcu dokaz nestručnosti, poltronstva i politike "ne talasaj"
Foto: Pixabay (ilustracija)
To tvrde u izjavama za FoNet dvojica penzionisanih inženjera koji su radni vek proveli u tom sektoru.
Dugogodišnji rukovodilac u ugljenokopima "Kolubara" objašnjava da je do ispada blokova termoelektrane TENT i havarije došlo jer se nisu poštovala pravila struke i tehnološki procesi, a nadležni iz TENT su na sve to zatvarali oči.
Pošto su u ugljenokopu razni slojevi naslaga, prirodno taloženje je stvorilo glinu, koja je upotrebljiva, ali u letnjim mesecima i uz dodatak mazuta. 
 
Prema njegovim rečima, od dolaska Milorada Grčića na čelo Kolubare, da bi se postigla dovoljna "kubikaža" i ostvario zacrtani plan proizvodnje uglja, nije se više gledala kalorijska vrednost po toni, nego samo broj tona, i to je osnovni razlog zašto je sve krenulo naopako čim je pao prvi sneg.
 
Taj izvor, koji ne želi da mu se ime pominje u javnosti, objašnjava da su se ranije procedure znale - krajem oktobra se veliki bageri premeštaju, bez obzira koliko to koštalo, na delove ugljenokopa gde je najkvalitetniji ugalj, najveće kalorijske vrednosti, bez gline i "jalovine", i onda je zimska sezona obezbeđena, ne može doći do havarija.
 
On tvrdi da je dolaskom kadrova Srpske napredne stranke počeo javašluk i da bageri nisu premeštani, već je i tokom zime nastavljeno kopanje nekvalitetnog uglja.
 
To bi, međutim, kako smatra, lako bilo zaustavljeno da su nadležni za kontrolu u TENT odgovorno radili svoj posao, i vraćali kompozicije sa takvim sirovinama.
 
Kako ističe penzionisani inženjer, na delu je bila politika "ne talasaj", kojoj su pogodovale blage zime proteklih godina, a onda je sve puklo na običnom snegu za koji je objašnjenje Elektroprivrede Srbije (EPS) glasilo da je "previše mokar".
 
Inženjer koji je radio u TENT objasnio je kako se obavlja kontrola, biraju vagoni iz kompozicije dovezene iz Kolubare koji će biti mereni i ustanovljena kalorijska vrednost uglja.
 
On je napomenuo da nije problem ako jedan dan dođe kompozicija od 150 tona tog "pomešanog" nekvalitetnog uglja, jer se to kompenzuje mazutom, ali da je nepremostiva prepreka kada se to dešava svaki dan, a rezerve mazuta za dogrevanje i sušenje potrošene.
 
Ono što je veliki problem, jeste istovar uglja, jer se ta glina lepi za zidove vagona, tako da naslage ostaju sve deblje i vežu za sebe nove količine. U peći se to lako sagori, ali uz pomoć mazuta, kojeg nema, jer je potrošen zbog javašluka, naveo je on.
 
Penzionisani rudarski inženjer "Kolubare" ukazuje i na još jedan "izum" rukovodstva: da se, umesto otkopavanja površinskog sloja zemlje iznad nalazišta ugljena, a to je 30-40 metara, pribegavalo potkopavanju, bager se spusti ispod i pravi potkope, i onda prva veća kiša to sve obruši i zatvori proizvodnju na tom polju.
 
"To je i sam Vučić priznao, dok je bio premijer, kad je obilazio Kolubaru i rekao da su problem i 'izvesna klizišta'. Nije objasnio, ili mu niko nije preneo, kako su nastala ta klizišta. Da bi smanjili troškove i povećali proizvodnju, Grčiću i ostalima je bilo lakše da ne skidaju zemlju iznad, štede gorivo i mašine. I to se posle razbija o glavu", konstatovao je ovaj inženjer.
 
Na pitanje zašto se takve stvari ne dešavaju u Kostolcu, sagovornici su saglasni da je sve do rukovodstva i nivoa do kojeg su spremni da profesiju potčine političkim zahtevima. 
  • Bane

    20.12.2021 16:48
    A jel možemo znati imena tih penzionisanih stručnjaka, koji su verovatno imali i knjižice SKJ, jer u takvu firmi nisi mogao ući bez pedigrea.
  • pobunjenik

    19.12.2021 23:51
    Nije javašluk,poltronstvo i nestručnost.
    Već plansko upropaštavanje firme da bi se prvo povećale cene struje a ispumpavanjem novca političari,direktori i povezana lica postali milioneri i "uspešni privatnici",dok na druži rok i u krajnjem cilju treba da se stvori opravdanje za privatizaciju.
    Zar nismo gledali do sad hiljadu puta?
    Te priče,kako ne možemo da upravljamo nečim što je normalno radilo decenijama,kako su dugovi veliki i ne mogu se priuštiti i kako će gazda sve da sredi?
    Uvek mi je bilo interesantno,da oni koji su ustvrdili da nisu sposobni i u stanju da vode firme ili raspolažu državnim i društvenim resursima,smatraju da su savršeno sposobni i u stanju da posle raspolažu parama od te prodaje.
    Kako im tu nije potreban staratelj?
  • Mastodont

    19.12.2021 23:23
    @Nidza

    Opet se mongoloid napio brlja pa tripuje da je "normalna većina"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija