Šest pitanja prorektora Ristića za Brnabić i Mihajlović u vezi sa Rio Tintom

Prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić odgovorio je na napade premijerke Ane Brnabić i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.
Šest pitanja prorektora Ristića za Brnabić i Mihajlović u vezi sa Rio Tintom
Foto: 021.rs
Ristić ih je zamolio da iskreno odgovore na brojna pitanja u vezi sa kompanijom Rio Tinto.
Ristić je podsetio Brnabić i Mihajlović da je Vlada formirala Radnu grupu za implementaciju projekta "Jadar" u kojoj se, pored brojnih predstavnika države, nalaze i generalni direktor kompanije "Rio Sava eksplorejšn", a u njenim aktivnostima mogu učestvovati i drugi sekretar u ambasadi Australije u Srbiji i direktor Svetske banke u Srbiji.
"Kakve veze ima drugi sekretar ambasade u Australiji sa mukama naroda u Gornjim Nedeljicama, da li on predstavlja kompaniju 'Rio Tinto' ili državu Australiju, ili i jedne i druge istovremeno i ko mu je dao slobodu da učestvuje u aktivnostima Radne grupe srpske Vlade", upitao je Ristić.
 
Iako Brnabić i Mihajlović tvrde da "ništa nije odlučeno", Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je 19. oktobra ove godine lokacijske uslove, postupajući po zahtevu "Rio Sava eksplorejšn" za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit u Gornjim Nedeljicama i Slatini, u skladu sa "Prostornim planom područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit", naveo je Ristić. 
 
"Umesto da srpskoj javnosti pojasne razloge za ovakvo postupanje u korist realizacije projekta 'Jadar', premijerka i ministarka me prozivaju za učešće u radu Republičke revizione komisije tokom 2015. i 2016. godine, kada sam glasao za usvajanje projekata za nekoliko malih hidroelektrana", navodi Ristić.
 
Potvrdio je da je to tačno, ali "isključivo do trenutka kada je na osnovu istraživanja stanja stvari na terenu razumeo kakve su fatalne posledice toga po životnu sredinu".
 
Ukazao je da je kao član te Komisije prvi izneo negativno mišljenje za jednu minihidroelektranu na Staroj planini, posle čega je ministar Goran Trivan poništio prethodno datu saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i time otvorio put za obustavu realizacije projekta, a na Staroj planini je napravljena samo jedna, umesto 57 minihroelektrana, koliko je bilo planirano.
 
Uz konstataciju da su premijerka i ministarka pažljivo sinhronizovale stavove i ocene o njemu, Ristić je naveo da su vreme mogle da potroše na smisleniji način, na primer za utvrđivanje odgovornosti za kolaps energetskog sistema od pre nekoliko dana, a pozvao ih je da ogovore na više pitanja:
 
- Zašto je usvojen Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit?
- Ko je inicirao i odobrio formiranje Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar"?
- Ko je odobrio realizaciju Akcionog plana relokacije stanovništva, kupovinu zemljišta i nekretnina, posle čega je započelo iseljavanje?
 
Pored toga, od njih očekuje i odgovore na pitanja:
 
- Ko je dao nalog direktoru JP "Putevi Srbije" Zoranu Drobnjaku da ovlasti "Rio Sava eksplorejšn" da sakuplja uslove i mišljenja za izradu tehničke dokumentacije za putnu infrastrukturu neophodnu za realizaciju projekta "Jadar"?
- Ko je odobrio izdavanje lokacijskih uslova za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit?
- Ko stoji iza svega toga, ako "ništa nije odlučeno"?
  • Veselin

    20.12.2021 18:45
    Niko ili neko
    Niko nema više pitanja za profesora ? Botovi zakucajete more minusa jer ova zemlja spava ....
    Ona spava....
    Z.Colic
  • Rio

    20.12.2021 11:17
    Tinto
    Je simbol okupirane Srbije i kvinsliske korumpirane vlasti.Ee sad je pitanje..dali ako narod pruzi otpor A HOCE..Dali ponovo udaraju po SRBIMA sa svih strana..KiM Tkz Sandžak BiH Montenegro i Čankova vojvođanska nacija ...Boji. se da DA.... Takva nam je istorija ..sadasnjost i buducnost....Jedno znam..ako je vec vreme za ginut..ginut treba za slobodu!!!!Rio Tinto i korumpirani kravatasi..gonire se u MP3
  • Nada

    20.12.2021 08:53
    NS
    Kad ce ovdasnji prorektori biti na ovom nivou da bilo sta kazu pametno Brnabićki i bilo kome...ovde se jos i hvale pojedinci jakim konekcijama u vladi ministarstvima pa cak i vezama s predsednikom biom i svim tim zastrasujucim oblicima zivota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija