MASA: Darija Kisić Tepavčević svojim izjavama bruka lekarsku struku, oduzeti joj licencu

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije je osudila napade predstavnika aktulene vlasti na režisera Gorana Markovića.
MASA je navela da je posebno zgrožena što je brutalni verbalni napad potekao od članice Univerziteta u Beogradu Darije Kisić Tepavčević, koja je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Upozoravaju da nas takva praksa "vraća u neka prošla vremena kada su intelektualci javno sramoćeni, proganjani i zatvarani" zbog svojih umetničkih dela ili stavova koje su iznosili u javnosti.
Ukazuju i da je posle "partijski ostrašćenih i neprofesionalnih uvreda, ispod časti i dostojanstva lekarske struke" Kisić Tepavčević na Instagramu usledio i "sramotni tvit" premijerke Ane Brnabić.
 
"Dok prva, kao epidemiolog, daje sebi za pravo da nekome postavlja 'dijagnozu', druga koristi zvanični tviter nalog kako bi pružila podršku opskurnim idejama o zidanju ludnica u koje bi se smestili neistomišljenici, sa profesorom Markovićem na čelu", ukazuje MASA.
 
"Vređanje zdrave pameti od strane premijerke Vlade je nažalost postalo konstanta u Srbiji. Međutim, posebno je poražavajuće brukanje lekarske struke zarad partijskih interesa od strane ministarke Kisić Tepavčević uz iznošenje uvredljive anamneze i dijagnoze van kodeksa lekarske etike", poručuje MASA.
 
Od Medicinskog fakulteta, Lekarske komore Srbije (LKS) i Srpskog lekarskog društva traže zvanično ograđivanje od navedene izjave Darije Kisić Tepavčević, kao i da joj LKS oduzme licencu, a smatraju da ona ne zaslužuje ni zvanje profesora.
 
"Bez kritike, poput one koje u svojim metaforama britko iznosi Goran Marković nema ni razvoja, ni naučnog ni društvenog, a što pre to shvate predstavnici vlasti u Srbiji, biće im lakše da prihvate činjenicu da kritike neće prestati, ni dok su oni vlast ni kada dođe neka druga vlast a da će svaki pritisak samo rezultovati sve većim otporom, poput onog koji se proteklih nedelja prelio na ulice Srbije bez obzira na preduzete mere zastrašivanja javnosti", zaključuje MASA.
  • Odgov.

    30.12.2021 01:46
    @Joja
    Linta i Martinovic su rodjeni u Hrvatskoj. Da li ste Vi uvazena "pismena" osobo bili na casovima geografije prva cetiri razreda osnovne skole?
  • odg

    27.12.2021 21:49
    odg
    joca
    Znate kada bi ja iz Kragujevca mogao da budem ministar u Bosni ili Crnoj Gori, apsolutno nikada.
    Joco,mogao bi u RS ,kao sto je vec jedan ministar iz Srbije,(mislim da je bio optuzen za korupciju,ali narod nije krivio njegovo poreklo zbog toga).Direktorka MTela u B.Luci je J. Trivan (ona je iz Srbije). Postoje i neki koji su iz Srbije zive i i rade za NVO U Bih i zalazu se za ukidanje RS,uprkos tome ljudi ne posmatraju sve ljude iz Srbije kao lopove,izdajnike i sl.
  • z

    24.12.2021 03:15
    z
    Mrznja,ksenofobija i rasizam unistavaju onog koji mrzi. Dobronameran savet svim "kulturnim" i "Intelektualno uzvisenim" komentatorima koji pominju vozove. Cast izuzecima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija