Istoričar Klasić: Mlade ne zanimaju događaji iz 90-ih, a kamoli Sutjeska i Neretva

Mlade na prostoru bivše Jugoslavije danas ne zanimaju ni događaji iz devedesetih, a pogotovo ne sa Sutjeske i Neretve četrdesetih.
Kako je rekao hrvatski istoričar Hrvoje Klasić, takve teme zanimaju vrlo mali broj mladih ljudi, većina studenata istorije kad iz Zagreba dođu u posetu kolegama u Beograd, ne pričaju o njima.
"Ne smemo se praviti da i dalje živimo u sedamdesetim i osamdesetim", ukazao je Klasić na tribini "Kakav antifašizam nam treba danas i ovde" u Beogradu.
On je upozorio da je, kad se govori o fašizmu u prošlosti, to poznato, ali da danas treba biti oprezan, jer govoriti stavove o medijskim, ljudskim i seksualnim slobodama nije fašizam, a isto je i u slučaju antifašizma, jer "svi ti antifašisti u prošlosti nisu bili za demokratiju i ljudska prava", i naveo primer sovjetskog lidera Staljina.
 
"Fašizam je samo jedna od praksi nacionalizma. Nama je na ovim prostorima najveći problem nacionalizam. Međutim, da li svaki nacionalizam završi u fašizmu - ne", rekao je Klasić.
 
On je naglasio da u regionu opterećenom nacionalizmom stvari moraju da se postave drugačije, moramo se okrenuti mladim ljudima, istakao je hrvatski istoričar.
 
Profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić upozorio je, govoreći o stanju među mladima, da se ove godine prvi put desilo da u Studentski parlament sa smera sociologije, gde je predavač, uđu desničari, jer je to ranije bilo "rezervisano za one sa odeljenja za istoriju", a slično se dešava i među svim mladima, jer je na delu "višedecenijsko poniranje političkog spektra udesno".
 
"Kad to shvatimo, treba onda da razumemo u kakvom smo problemu. Studenti ne čitaju ništa osim skripti, zahvaljujući 'bolonjizaciji'. Završavaju fakultet, a da se ne pročita nijedna knjiga, samo skripte", rekao je Bakić.
 
Prema njegovoj oceni, danas je antifašizam nešto što je vrlo arhaično, a dobar deo mlade generacije to ne razume, jer "u tome vide gest, a ne smisao gesta".
 
Bakić je zamerio i nevladinim organizacijama i takozvanim aktivistima što, u odnosu na mlade, ne naprave most između teorijske misli i aktivizma, kako bi ti ljudi našli smisao.
 
"Sam aktivizam treba da bude promišljen - što manje impulsivan, a što više povezan sa osmišljenim akcijama", zaključio je Bakić, uz konstataciju da nas "neznanje ubija".
 
Aktivistkinja Aida Ćorović ocenila je da je porazno da deca od 16-17 godina čuvaju u centru Beograda mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića, a neko ih je "upregao" da brinu o tome.
 
"To je sada njihova Sutjeska, njihova Neretva, tu bi trebalo da se poklone ratnom zločincu. Mladi su indoktrinisani, jako veliki broj njih ne zna šta nam se dešavalo devedesetih, ni ne znaju ko je Mladić", naglasila je Ćorović.
 
Dodala da je i na proteklom protestu Ekološkog ustanka pričala sa mladim ljudima, koji su je kvalifikovali da je, zbog bacanja jaja na mural sa Mladićevim likom, neprijatelj.
  • Nemanja

    24.12.2021 18:05
    Šta da pamte istoriju zemlje kako je zamišlja zemlja koja neće trajati ni narednih 20 godina...
  • Ђорђе Ивковић

    22.12.2021 18:34
    Лаж, лаж, и видео траке (2)
    @ Миле и две пруге
    Поштовани, ништа од онога што сте написали није тачно и ништа није у контакту са логиком.
    Ви сте архетип, манекен шта су комунистички инжињери главе урадили милионима људи.
    То је страшно.
    Пресна је лаж да се ЈВуО није борио против окупатора након 1941. Јесте, борио се против окупатора и није махао белим заставама пред непријатељем као комунисти у Црној Гори и на Неретви. Али, Ви сте поверовали у ту пресну лаж, и нисте се потрудили да се те заблуде ослободите иако је то лако могуће.
    По "школи лупетања" којој и Ви припадате, комунисти су победили у грађанском рату, владали су Југославијом, али су ратове деведесетих изгубили Срби. А где су у тој поразној причи владајући комунисти? Па ево их, опет они пишу историју, иако су у ратним вихорима изгубили државу којом су владали.
    Ваша теза да се морамо покорити "истини" коју намеће победник је добра за идиоте.
    Ни Ви не спорите да је комунистичка интерпретација историје лажна.
    Слободан човек здравог разума се неће покорити историји и идеологији коју му намеће окупатор, белосветске и околне фашистичке хуље и доказани домаћи лажови.
    Слободан човек је поносан и у победи и у поразу. Слободан човек "може да погледа у очи Победи и Поразу/ И да, непоколебљив, утера и једно и друго у лаж".
    То дакле не важи за комунисте, па ни за Вас.
  • Ubogi srpski seljak

    22.12.2021 17:28
    Eh da sam malo mladji!
    Istoriju pišu pobednici ,oduvek bilo i bice.Kada nemate "elitu" nemate ni državu a kamoli istoriju.Mladi su potpuno pametniji od nas "stariji"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.