Senat Univerziteta poništio odluku o dodeljivanju doktorata Siniši Malom

Senat Univerziteta u Beogradu danas je poništio odluku o dodeljivanju doktorata ministaru finansija Siniši Malom, koji je svoju disertaciju odbranio 2013. godine na FON-u.
Senat Univerziteta poništio odluku o dodeljivanju doktorata Siniši Malom
Foto: 021.rs
Prethodno je grupa od 330 akademika i fakultetskih profesora zahtevala od najvećeg univerziteta u Srbiji da poništi sporni doktorat, što je Senat krajem 2019. godine, na osnovu rešenja svog Odbora za profesionalnu etiku, već učinio.
Navedeni odbor je tada utvrdio da je prilikom izrade disertacije "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji" došlo do povrede akademskog ponašanja, zbog doslovnog preuzimanja delova teksta drugih autora bez citiranja, piše N1.
Mali je potom podneo žalbu Upravnom sudu protiv odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.
 
Iako je sredinom juna ove godine Upravni sud poništeno rešenje Odbora za profesionalnu etiku i predmet vratio nadležnom organu na ponovno odlučivanje, akademska tela su naknadno potvrdila svoje odluke.
 
Bivši dekan FON-a Milija Suknović izrekao je sredinom septembra Malom meru javne osude. Javna osuda je po etičkom kodeksu najveća mera koja može da se izrekne za najteže etičke prestupe. Da je univerzitetski profesor dobio ovakvu kaznu, to bi dovelo do gubitka posla.
 
Kasnije je i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u drugostepenom postupku potvrdio rešenje kojim se izriče javna osuda Malom zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorske disertacije.
 
Rektor: Univerzitet više ne želi da se bavi doktoratom Siniše Malog 
 
Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je da se Univerzitet, bez eventualne sudske odluke, više neće baviti pitanjem doktorata ministra finansija Siniše Malog.
 
"Više time ne želimo da se bavimo. A bavićemo se isključivo ako sudskom odlukom budemo primorani", izjavio je Đokić novinarima nakon sednice Saveta Univerziteta na kojoj je jednoglasno odlučeno da Malom bude poništen doktorat zbog neakademskog ponašanja.
 
Đokić je rekao da verovatno postoji mogućnost da se Siniša Mali žali i na današnju odluku Upravnom sudu.
  • Nina

    24.12.2021 18:39
    Pored nas ovakvih koji ne traze uzroke propasti naseg drustva vec samo posledice,nikad nece biti bolje.
    Nije problem u doktoratu Sinise Malog ...Tkvih ima ...
    Problem su privatni a od skora i drzavni faksevi.Prvi , vecina bez akreditacije..a drzavni korupcija...podela po partijama a iznad svega "pranje " diplome privatnih fakseva master studijama na drzavnom.
    Ko je to dozvolio?
    O tome treba da se pise i prica...
    Drzavni i privatni se ne mogu uporediti a diplome iste...
    Mi gologuzanski narodi koji kaskaju za Evropom mogu samo znanjem da se iscupaju.Nema carobnog stapica!
    Ali mi nazalost izvozimo znanje
    Odlaze ljudi za boljim sutra...
    To je problem .... A ne pojedinac







  • raca

    23.12.2021 13:05
    Dajte
    Pa vi pametnjakovići dajte doktorat lopovima koji pokradoše pola srbije , bivšem guverneru on je bolji doktor - evro bi sad bio 500 , razmišljate dupetom
  • Zebra

    23.12.2021 08:57
    Svi kad se saberu u sumi ne bude jedan normalan, pošten, stručan čovek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.