MASA: Pokrenućemo proceduru provere doktorata i drugih zvaničnika

Vladan Čokić ispred Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) kazao je da će ta organizacija uskoro pokrenuti proceduru provere doktorata i drugih visokih zvaničnika.
MASA: Pokrenućemo proceduru provere doktorata i drugih zvaničnika
Foto: Pixabay
Čokić, koji je naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja pri Univerzitetu u Beogradu, povodom poništavanja doktorata Siniše Malog rekao je da je u pitanju drugostepena odluka, da Mali više nema pravo žalbe pred univerzitetskim telima, ali može da se žali Upravnom sudu, "ali što se tiče univerziteta ovo je završena priča". 
Čokić podseća da je proces osporavanja doktorske disertacije Malog počeo još 2014. godine, i da smo u međuvremenu imali "indolentnost vlasti prema toj pojavi", a sa druge strane pritiske na univerzitet, dok je politička karijera Malog stalno napredovala.
"Ovo je sramota i za univerzitet i za državu da nas predstavlja osoba koja je proslavljala u junu odluku Upravnog suda, pa smo onda imali Pandorine papire, pa treba da se zapitamo ko nas predstavlja", kaže Čokić za N1.
 
On je dodao da mu je, uprkos tome što smo "nažalost imali i one na univerzitetu koji su izbegavali da kažu da je ovo plagijat, drago da je vrh univerziteta istrajao na ovoj odluci".
 
"MASA je naravno zadovoljna ovakvim ishodom, ali mi smo u procesu provere plagijata i drugih visokih zvaničnika i mi ćemo u narednom periodu započeti proceduru, ali pokušaćemo da ovo ne bude kraj priče", poručio je on, ne želeći da otkrije o kojim se zvaničnicima radi.
 
Ukazujući da je MASA zasnovana na principima autonomije, čestitosti, solidarnosti i slobode kritičkog mišljenja, navodi da su svi ti principi narušeni u slučaju Malog, ali i u slučaju reditelja Gorana Markovića na kojeg se poslednjih dana obrušila vlast, posebno ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević koja je izvređala reditelja i čak mu "odredila" dijagnozu u objavi na svom Instagram nalogu.
 
"Ustali smo protiv toga, ne samo zbog one stare Hipokratove zakletve, već vi imate i modernu verziju lekarske zakletve iz 1946. godine u kojoj se, između ostalog kaže, da lekari svoj poziv moraju dostojanstveno da brane i u vršenju dužnosti na njih neće uticati njihova politička pripadnost", istakao je Čokić.
 
Dodao je da istup ministarke, koja je epidemiolog po struci i profesorka na Medicinskom fakultetu, odudara od lekarskog i profesorskog zvanja.
 
"Ne možete vi nekog da kvalifikujete. Ako ćete studentima predavati tako, onda je to bruka i za struku i za Medicinski fakultet", istakao je on.
  • @NN

    23.12.2021 10:10
    ?
    Šta pametan čovek može reći za komentar NN?
    Nistaaa,samo tišina i znak pitanja.
  • misko

    22.12.2021 19:36
    ovde je sve na prodaju
    SNS ce ostati bez doktora, oni su najvise kupovali svoja akademska zvanja. Nazalost za njih, znanje se ne moze kupiti.
  • Tja

    22.12.2021 18:30
    @NN

    Jes' vala, nikad neće tamo neki akademici uživati takvu reputaciju i ugled kao Mali ili neko koga zovu Slina, da sad ne nastavljam nadimke ostalih glođača jagnjećih kostiju. Ovo sad već nije klasično botovanje, sad već namerno birate da budete glupi ko tocila. Ili možda i ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija