I zvanično: Početak škole uvek uz "Bože pravde", kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara

Skupština Srbije usvojila je set zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima su izmene i dopune koje se odnose na himnu.
I zvanično: Početak škole uvek uz "Bože pravde", kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara
Foto: 021.rs

Propisano je da se na početku školske godine, 1. septembra, u školama intonira himna Srbije "Bože pravde".

Zakonom je propisano da će za neizvođenje himne na početku školske godine škola biti kažnjena novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojima je propisano da osnovne muzičke škole "izuzetno mogu da ostvaruju i program srednjeg muzičkog obrazovanja i vaspitanja".
 
Izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisana je mogućnost ostvarivanja programa vaspitno-obrazovnog rada dvojezično, na stranom i srpskom jeziku, ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine.
 
Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije da se izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju ovaj propis, u najvećoj meri, usklađuje sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da se to odnosi na proces uvođenja državne mature.
 
"Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama i kvalifikacioni karakter u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu", rekao je Ružić.
 
Izmene i dopune Zakona o prosvetnoj inspekciji, između ostalog, odnose se na mogućnost nabavke službene odeće i obuće za prosvetne inspektore.
 
Poslanici su usvojili i Zakon o inovacionoj delatnosti, kojim se uspostavlja mreža naučno-tehnoloških parkova kao savetodavnog tela, unapređuje poslovanje Fonda za inovacionu delatnost i omogućava reforma Registra inovacione delatnosti.
  • Vladan

    27.12.2021 15:35
    @Милован
    Nesto mi ne pije ta tvoja racunica vodu. Po tome ispadne da su svi koji govore srpski kao maternji automatski pravoslavci - sto apsolutno nije tacno - ili da su među Madjarima, Slovacima, Rusinima, itd. skoro svi pravoslavci, sto opet nije realno. Jedino ako si iz tih 83-84% izostavio ovdasnje Crnogorce i Bosance, ali opet, tesko da se oni mogu nagurati u preostalih 16-17% sa ostalim manjinama.
    Evo dacu ti ja precizniji podatak, ovako iz glave: ¼ od navedenih su neverujuci, ¼ ce reci da su pravoslavci po navici ali ne interesuje ih vera ni crkva osim sto možda slave slavu, još 1/4 se mahnito busa u grudi da su vernici jer kace brojanice na retrovizor ali nisu savladali ni maternji jezik a kamoli postulate vere, a preostala 1/4 su izistinski vernici.
  • Nemanja

    27.12.2021 11:15
    @Милован

    I dok vi brojite koliko ste procenata u većini i trljate ruke, zemlja vam gubi skoro 2% stanovništva godišnje, a ostali begaju u Novi Sad i Beograd. Ne brini, biće vas uskoro i 90% pod tom šljivom.
  • Absent Drinker

    25.12.2021 16:57
    OOO
    Kakva strahota sunce ti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.