Beogradski advokati danas obustavljaju rad: Ovo su njihovi zahtevi

Članovi Advokatske komore Beograd (AKB) danas obustavljaju rad, kako su najavili, dok se iz javne rasprave ne povuče Nacrt izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku.
Beogradski advokati danas obustavljaju rad: Ovo su njihovi zahtevi
Foto: Pixabay

Takođe, neće raditi dok se ne otkloni dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima i izmeni poreski tretman advokata.

Zahtev AKB je i da se "poreske obaveze, naročito mladih advokata, vrate na nivo iz 2018. godine" i da se otkloni odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je "iz korena promenjen stav koji je nalagao bankama da kao i svi učesnici u platnom prometu moraju da dokažu stvarnost troškova".
Kako je ranije najavljeno, danas će zasedati i skupštine advokatskih komora Šapca kojoj pripadaju i advokati iz Loznice i Valjeva, a sledeće nedelje iste zahteve razmatraće i komore advokata Zaječara, Niša i Kragujevca.
 
Predstavnik advokatskog protestnog odbora AKB-a Miroslav Živković rekao je da će odluke o obustavama rada biti donete pojedinačne komore, zato što takav stav nije usvojen na Advokatskoj komori Srbije.
 
Prema njegovim rečima, bilo je pritisaka i tokom održavanja Skupštine Advokatske komore Beograda, čiji advokati čine 50 odsto članstva Advokatske komore Srbije, da se odluka o obustavi rada ne izglasa, koji nisu uspeli zato što je tokom glasanja svako pojedinačno morao da se legitimiše.
 
Odluka o obustavi rada podrazumeva da advokati sa teritorije AKB neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije, bez izuzetaka, i odnosi se na sve postupke uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i po privremenim merama.
 
U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.
  • Adv

    24.12.2021 09:20
    HITNO
    Za početak molimo advokate da počnu da poštuju zakone! Da plaćaju poreze za pruženu uslugu! Kada će advokati za svoju uslugu da izdaju fiskalni račun kao i doktori i ostali?

    *

    Druže, da ti objasnim. Advokati dosta stvari rade pro bono a u slučajevima gde stranke nemaju da plate rade i po tarifi nižoj od minimalne. Uvođenje fiskalnih kasa bi samo advokatske usluge učnilo skupljim jer bi onda bilo kao kod lekara - dođeš, kod sekretarice dobiješ račun po tarifi sve sa pdv-om i platiš. Nema ono "da se dogovorimo".
  • advokat

    24.12.2021 09:19
    ko ne slusapesmu slusace oluju
    Sto pre smeniti ovu korumpiranu vlast, koja radi u korist stranih banaka a na stetu svog naroda.
  • misko

    24.12.2021 09:17
    ima nas
    Do pobede, uz vas su i bankarski klijenti koje su banke OPLJACKALE nezakonitom naplatom obrade kredita i NOKSA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija