Apelacioni sud saopštio zbog čega Darko Šarić izlazi iz pritvora

Nakon nešto više od sedam godina, Darko Šarić danas izlazi iz pritvora i u narednom periodu boraviće u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom.

Ova vest iznenadila je javnost, a Apelacioni sud je obrazložio kako je došlo do toga.

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu donetu u ovom postupku, ponovo je održana javna sednica na kojoj su branioci okrivljenih koji se nalaze u pritvoru tražili da sud ispita da li postoji potreba za daljim pritvaranjem okrivljenih.
 
Apelacioni sud je zaključio da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.
Kako je navedeno, postoji osnovana bojazan da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se i tako ponovo postati nedostupan državnim organima, ali je sud smatrao da ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor.
 
Kako su obrazložili, Šarić je "nepravnosnažno proglašen krivim da je jedan od organizatora kriminalne grupe koja je delovala u međunarodnim razmerama i da je u tom svojstvu imao planirane česte kontakte sa osobama za koje se osnovano sumnja da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, a koji se još uvek nalaze u bekstvu".
 
Osim toga, kažu iz suda, "postoji osnovana sumnja da je ta organizovana kriminalna grupa, za potrebe svog rada i delovanja, svojim pripadnicima stavljala na raspolaganje falsifikovane putne isprave radi lakšeg i konspirativnijeg prelaska državnih granica zemalja u kojima je grupa delovala".
 
"Kada se navedeno dovede u vezu sa osnovanom sumnjom da je ova organizovana kriminalna grupa od prodaje droge ostvarila veliki profit, Šarić, koji se sumnjiči da je organizator te grupe, mogao bi da to iskoristi za skrivanje i bekstvo od državnih organa Srbije, na šta nesumnjivo ukazuje njegovog prethodno uspešno višegodišnje skrivanje, budući da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od četiri godine. Sve to i dalje predstavlja osobite okolnosti koje ukazuju da postoji osnovana bojazan da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se i na taj način ponovo postati nedostupan državnim organima, ali, po nalaženju Apelacionog suda, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole će se primeniti elektronski nadzor", obrazložili su iz suda.
 
U saopštenju se podseća da je Šarić u pritvoru duže od sedam godina i devet meseci, a da je prvostepenom presudom osuđen na 15 godina zatvora.
 
Podsetimo, Šarić je uhapšen u martu 2014. godine po poternici koju je Srbija za njim raspisala zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.
  • Vesna

    31.12.2021 01:15
    simpa luk
    Meni se lik svidja. Pa neka i ostali maznu par tona koke u Lat Americi..isporuce Evropi. Nikoga nije ubio. Lepo se drogiraju Natovci...on je trebao i glasam da mu se dodeli orden . Zasluge za Srbski narod. Da je jos ovakvih.
  • Mp3

    25.12.2021 10:18
    Pa šta
    "Pa šta ako je pušten. Švercao je kokain, nije nikog ubio.
    Molim? Kažete možda je i ubio nekog? Pa šta onda, nije pravio ćevape od ljudi, siguran sam 99%..."
  • G

    25.12.2021 09:37
    G
    Šta napisati,dalje....? Ljudi izadjite na izbore i zaustavite ovo ludilo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.