Preminula čuvena manekenka Tamara Bakić

Tamara Bakić, jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih manekenki, preminula je juče u Beogradu.
Tamara Bakić rođena je 1934. godine u Somboru. Odrasla je u velikoj porodici u kojoj se znao red i na tome je, kako je govorila, oduvek bila zahvalna.
Najlepše uspomene iz detinjstva su je vezivale za Njanju, baku koja ih je okupljala za slavu - Svetog Nikolu, Božić i Uskrs, a najružnije za mađarski logor u Bačkoj Palanci.
Po izlasku iz logora, porodica Bakić se preselila u Beograd, gde su dočekali oslobođenje.
 
Sloboda je porodicu Bakić vratila u Sombor, gde je završila gimnaziju, trenirala plivanje, i postala šampionka Srbije. Paralelno je išla na radne akcije sa vojskom da bere kukuruz i sklanja ruševine. U Beograd se vratila zbog studija, kada je upisala Pravni fakultet s ubeđenjem će se time, kao njen otac, baviti ceo radni vek.
 
Sve se promenilo kada ju je pozvala poznata krojačica Dara Spasojević, školska drugarica njene majke, koja je imala salon u prestonici, da dođe na probu zbog predstojećeg Sajma mode.
 
Bilo je to 1958, kada je premijerno izašla na pistu na prvom takvom sajmu koji se održavao kod nas. Reviju je režirao Bojan Stupica, a pratilo ju je oko 3.000 ljudi, među kojima je bilo mnogo stranaca na čelu sa Kristijanom Diorom. Tako je manekenstvo postalo ne samo njen život, nego ga je promovisala i utemeljila kao profesiju.
 
Nakon ovog debija, počela je da dobija pozive za revije. Posla je bilo sve više, putovali su po celoj Jugoslaviji, šetali po modnim pistama u Budimpešti, Varšavi, Moskvi, Sankt Peterburgu, Parizu, Teheranu, Njujorku...
 
 
Posle silaska sa modne piste bila je mentor mnogim manekenima koji su napravili internacionalne karijere. A onda je 2016, na poziv modnog kreatora Bate Spasojevića u Njujorku ponovo prošetala modnom pistom i postala svetska senzacija. Tada je imala 82 godine i pokazala je zašto je ikona mode.
 
Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
  • Salamander

    27.12.2021 09:48
    najdublje saučešće
    bila je velika dama, poznavao sam i nju i brata, velika je bila, sa puno kulture i stila !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.