Protest meštana čačanskih sela zbog zemlje oduzete za izgradnju auto-puta

Oko dve stotine meštana čačanskih sela Pakovraće, Trbušani, Prijevor i Rakova protestovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave u centru Čačka.
Protest meštana čačanskih sela zbog zemlje oduzete za izgradnju auto-puta
Foto: 021.rs (arhiva)
Oni su protestovali jer im još nije isplaćena zemlja koja im je oduzeta pre više od godinu dana za izgradnju auto-puta Prejina-Požega.
 
Ističu da su podneli tužbe nezadovoljni ponuđenom cenom od 45 do 150 evra po aru za eksproprisanu zemlju, ali da su sudski postupci u stagnaciji oko godinu dana.
Meštani koji su protestovali nosili su parole na kojima je pisalo "Gradonačelniče da li vašu zemlju prodajte za 100 evra po aru", "Stop pritisku na veštake i na sud", "Samo u Čačku jedan ar vredi 100 evra", "Gradonačelniče samo vi u Srbiji dajete našu zemlju u bescenje".
 
Među parolama su bile i "Ne damo metar dedovine za paklu cigareta", "Zašto od seljaka pravite socijalni slučaj", "Eksproprijacija jednako otimačina".
Stanovnik sela Pakovraće Milojko Stošić rekao je da je pre dve i po godine počela eksproprijacija zemlje u tom selu za izgradnju auto-puta i da im nije isplaćeno ni oduzeto zemljište, ni biljne kulture, ni objekti koji su se nalazili na tom zemjištu.
 
"Sudski procesi su počeli pre oko godinu dana i još nisu završeni zbog opstrukcije. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je dolazio na sastanak sa nama u Pakovraće i obećao da će proveriti ko opstruira sudske procese i nikada nas nije obavestio o tome", rekao je Stošić.
 
Naveo je da je njemu procenjen ar zemlje treće klase na 45 evra i ocenio "da to nema nigde". Dodao je da je tržišna vrednost zemljišta u Čačku oko 150 evra, dok je u okolnim opštinama i gradovima cena ara od 1.400 do 3.000 evra.
 
"Ja zemlju ne dam u bescenje, to je naša dedovina", rekao je Stošić.
 
Protest su podržali meštani okupljeni u neformalno udruženje "Ne damo dedovinu", koje okuplja meštane čačanskih sela Baluga, Stančići, Mojsinje, Donja Gorevnica, Mrčajevci i Katrga.
 
Predstavnik tog udruženja, Bratislav Simović, rekao je da se i oni bore da sačuvaju plodnu zemlju koju im eksproprišu za takozvane deponije i pozajmišta za gradnju auto-puta.
 
On je dodao da im ta oduzeta zemlja nije plaćena, a da se već mesecima koristi za vađenje šljunka.
 
"Auto-put od Preljine do Pakovraće će za nekoliko dana biti pušten u saobraćaj, a zemlja koja je oduzeta za potrebe tog puta i do danas nije plaćena zbog opstrukcije Gradske uprave u Čačku", rekao je Simović.
  • Nele

    28.12.2021 10:06
    Pa šta
    Ispadne da je po hektaru cena 10.000 eura što je sasvim ok. Nw znam što se žale , takva cena nije ni u Vojvodini
  • Mo

    28.12.2021 09:01
    Evo ne znam
    @Slucaj

    Evo prosto ne znam da li si ironican ili bot one najgore vrste!
  • Slucaj

    27.12.2021 20:14
    Pa sta nas briga za 200 seljaka koji vise nemaju od cega za lebac da zarade. Nama su zbog takvih bili blokirali most celih sat vremena! Ej bre! Subotom u 2 nismo mogli kod babe na rucak! Zbog cega?! Zbog ovoga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija