Brnabić: Proglašenje Gorana Markovića za ličnost godine je nešto najbizarnije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je proglašenje reditelja Gorana Markovića za ličnost godine "nešto najbizarnije" što je videla u političkom životu u Srbiji.
Brnabić: Proglašenje Gorana Markovića za ličnost godine je nešto najbizarnije
Foto: 021.rs

"Ovo mi je pokazalo da nisam sve videla", rekla je Brnabić novinarima i dodala da elita i mediji "u direktnom ili indirektnom vlasništvu tajkuna uvek mogu neverovatnije".

Ona je ocenila da je demokratsko pravo bilo koga da Markovića proglasi za ličnost godie.
 
"I ja bih ga proglasila za ličnost godine u nekim aspektima, ali zbog očuvanja građanskih vrednosti, kulture dijaloga je kao sprdnja upravo sa tim vrednostima", rekla je Brnabić.
"To govori o tome kako oni (nedeljnik "Vreme") vide te vrednosti, to najbolje govori o tome kalo oni vide kuturu dijaloga. Dijalog je kada nekoga treba da streljate", rekla je Brnabić.
 
Reditelj Goran Marković je većinom glasova uređivačkog kolegijuma nedeljnika "Vreme" izabran za ličnost godine.
 
"Dugogodišnjim filmskim i književnim radom, ali i javnim angažmanom, Goran Marković je dao nemerljiv doprinos borbi protiv nacionalizma i autoritarnih tendencija svih vrsta, afirmisao građansku hrabrost, kulturu dijaloga i sećanja i nikada nije pristajao na nasilje", obrazloženo je. 
 
Dodaje se da je "u godini iza nas, svojim primerom još jednom podvukao važnost poštenja, nepotkupljivosti, prava i sloboda građana, ali i značaj ličnog integriteta bez obzira na profesiju kojom se čovek bavi". 
 
"Zbog svega ovoga i uprkos ogromnom umetničkom delu, Goran Marković je po ko zna koji put iskusio opskurna podmetanja, govor mržnje i pritiske sa pozicija vlasti i moći. Bez obzira na njih, principijelnost, hrabrost i kreativnost Gorana Markovića najbolje je svedočanstvo odbrane vrednosti građanskog društva u doba kada ih na bezbroj načina nastoje pokopati laž, poltronstvo i strah", navodi se u obrazloženju ove odluke.
  • Lošmi

    05.01.2022 07:00
    Fikus
    Najbizarnije u poslednjih 200 godina je to što si ti tu gde jesi.
  • Petar

    29.12.2021 18:21
    Dodela nagrade Goranu Markovicu je zasluzeno priznanje za jednog vanseriskog i vrhunskog umetnika kojim ova zemlja samo moze da se ponosi i ciji uspesi i filmovi ostaju vecno, ovi listopadni nisu zaninljivi kao predmet rasprave
  • Dusan Dzigurski

    29.12.2021 15:49
    Licnost godine
    Za mene bi bilo glupo da za osobu godine budu proglaseni Vucic, Vulin, Mali ili neki slican lik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.